Barroso: Njemačka bi mogla činiti više za eurozonu

tačno.net
Autor 6.11.2013. u 08:32

Barroso: Njemačka bi mogla činiti više za eurozonu

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je da bi Njemačka mogla činiti više kada je riječ o pomoći gospodarstvu eurozone i pozvao ju je da bolje ispunjava svoju ulogu pokretača Europe.

Odgovor nije u tome da snažna gospodarstva plaćaju za slaba, ocijenio je Barroso, dodajući da stvar koja nam doista treba jest ispraviti postojeće makroekonomske neravnoteže, ponajviše u eurozoni. Tu Njemačka može dati svoj doprinos.

Zadnjih mjeseci Njemačka je radila u vlastitom interesu, ali to nije problem sve dok se to može pomiriti s Europskom unijom u cjelini. Upravo to i jest Europa, kolektivno braniti naše nacionalne interese, dodao je predsjednik EK-a. Njemačka mora preuzeti najvišu razinu vodstva u Europi, rekao je obraćajući se slušateljstvu u Frankfurtu.

Jose Manuel Barroso koji iduće godine odlazi s dužnosti, rekao je također da je euro bio uspjeh jer je istodobno donio monetarnu stabilnost i nisku kamatnu stopu u Europi. Velika većina (Europljana) podupire euro nakon petogodišnje krize, izrazio je zadovoljstvo Barroso.

slobodnaevropa

tačno.net
Autor 6.11.2013. u 08:32