Bashar al-Assad: “Turska će skupo platiti zbog pomaganja teroristima”

tačno.net
Autor 4.10.2013. u 13:35

Bashar al-Assad: “Turska će skupo platiti zbog pomaganja teroristima”

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad dao je intervju za tursku televizijsku postaju Halk TV te pritom upozorio kako će Turska “skupo platiti” zbog podupiranja militanata u Siriji. “U bliskoj budućnosti ovi teroristi će utjecati na Tursku, a Turska će skupo platiti zbog potpore za iste”, rekao je Assad.

“Nije moguće koristiti terorizam kao kartu i onda je spremiti u džep. Jer ta karta je kao škorpion koji se neće libiti ubosti u bilo kojem trenutku”, istaknuo je Assad. Mnogi u Turskoj, ali očito ne i vladajuća stranka, zabrinuti su zbog činjenica da na granici sa Sirijom danas operiraju skupine povezane s terorističkom organizacijom Al-Qaeda. Upravo u ovom trenutku jedan grad u blizini turske granice, Azaz, kontrolira skupina ISIL koja je, kao i Al-Nusra Front i još neke druge, direktno povezana s Al-Qaedom.

No, pojedini izvori sugeriraju kako turske vlasti pomažu i ovim radikalnim skupinama te kako čak imaju i kampove za obuku i logistiku na turskom teritoriju.

Njemačka medijska agencija Deutsche Welle prenosi kako su razgovarali s mnogim lokalnim stanovnicima u pograničnom turskom gradu Ceylanpinar koji potvrđuju kako se u blizini grada, sa zapadne strane, nalazi baza za Al-Nusra Fronta, jedne od glavnih Al-Qaeda organizacija u Siriji.

Ibrahim Polat, lokalni novinar iz novinske agencije Dicle, rekao je u razgovoru za DW kako su optužbe točne te kako je potpora Ankare za Al-Qaedu i veća no što se čini: “Tijekom posljednjih mjeseci stotine ranjenih boraca prevezeno je turskim ambulatnim vozilima iz Sirije u bolnicu u Ceylanpinaru, a oni s težim ozljedama prebačeni su u Balikdigol bolnicu u Sanliurfu, glavni grad provincije. Kurdske borce se sistematski odbija u lokalnim bolnicama te oni odlaze u Qamishlo, glavni sirijski kurdski grad”.

Unatoč činjenici da uplitanje u sirijski sukob direktno ugrožava i tursku nacionalnu sigurnost, turski premijer Recep Tayyip Erdogan je i dalje jedan od najglasnijih protivnika sirijskih vlasti te u potpunosti daje podršku pobunjenicima. Na tu činjenicu se osvrnuo i Assad u aktualnom intervjuu – “Sve što on priča o Siriji i sirijskom narodu su laži, to je sve… Erdogan se ne bavi ni sa čime osim podupiranjem terorista”, rekao je Assad.

U razgovoru je bilo riječi i o srušenom sirijskom helikopteru kojeg su oborile turske snage 17-og prošlog mjeseca nakon što je ušao u turski zračni prostor. Assad je priznao kako je helikopter ušao u turski zračni prostor, no ističe kako je to napravio s ciljem da se zaustavi “infiltracija velikog broja terorista”.

Ovi pogranični incidenti poslužili su kao povod turskom parlamentu za jučerašnje izglasavanje mandata o potencijalnom ulasku turskih trupa u Siriju – ukoliko bude “nužno”.

advance

tačno.net
Autor 4.10.2013. u 13:35