Bashar al-Assad za CBS: Mi smo još uvijek sekularna Sirija

tačno.net
Autor 11.9.2013. u 09:04

Bashar al-Assad za CBS: Mi smo još uvijek sekularna Sirija

FOTO: http://www.cbs.org/

‘Prema onome što smo vidjeli nedavno u području gdje teroristi imaju nadzor i gdje brane djeci odlazak u školu, mladićima brijanje brade, a žene moraju biti pokrivene od glave do pete, recimo ukratko da žive talibanski stil identičan onome u Afganistanu. Da. Moramo biti zabrinuti, jer sekularna država treba čuvati sekularno društvo i to sekularno društvo, ako se ne riješimo terorista i tih vehabijskih ekstremista, naravno da će utjecati na nove generacije koje dolaze. Dakle, mi smo još uvijek sekularna Sirija, ali s vremenom će taj sekularizam biti razoren.’

Nakon više od dvije godine je sirijski predsjednik Bashar Al-Assad dao intervju za jednu američku medijsku kuću. U Damasku je s njim za CBS razgovarao poznati američki novinar Charlie Rose koji domaćina nije poštedio neugodnih pitanja, a koja se uglavnom temelje na predrasudama koje o Siriji kruže na zapadu.

Naravno da je najvažniji dio razgovora bio onaj o kemijskom oružju, na što je sirijski predsjednik odgovorio da “ako imaju dokaze neka prestanu manipulirati s njima i neka ih pokažu javnosti”, te dodao “kako je posve jasno da ni Obama, ni Kerry nemaju ništa, jer bi to objavili već prvog dana”.

Charlie Rose je kao iskusan novinar tijekom cijelog intervjua od Bashara Al-Assada pokušao dobiti odgovor da li Sirija posjeduje kemijsko oružje ili ne. Međutim, Assadov odgovor je u više navrata bio “kako on kao predsjednik ne može ni potvrditi, a ni poreći, a raspravljati o vojnoj tajni je bespredmetno”.

Na tvrdnju kako se protiv režima bori naoružana oporba, sirijski predsjednik je pojasnio kako “Sirijci koji su stupili u redove ogranaka Al Qaede ne mogu biti nikakva oporba”. Oni se tada ne razlikuju od pripadnika Al Qaede iz Pakistana, Afganistana ili neke druge zemlje.

Novinar CBS-a je Assadu prigovorio što spominje podršku koju pobunjenicima daju SAD, Saudijska Arabija, Turska i druge zemlje, dok on sam dobiva podršku od Irana Rusije i Hezbollaha. Na to je sirijski predsjednik odgovorio “kako Sirija s tim zemljama ima prijateljske odnose desetljećima, a ono što dobivaju plaćaju kroz ugovore sklopljene prema međunarodnom pravu i kako je to suradnja, a podrška je u ovom slučaju samo politička”.

Na pitanje da li je u Siriji na snazi alavitski režim koji brani vojska, Assad je odgovorio “kako sigurno ne bi izdržao dvije i pol godine da ga brani obiteljska vojska“.

Potom ga je na kraju intervjua Charlie Rose podsjetio na oca Hafeza i pitao da li je usvojio njegov model “nemilosrdnog obračuna s oporbom kao što je prije nekoliko desetljeća Hafez Al-Assad učinio u Hami”. Sirijski predsjednik je odgovorio “kako se ne može govoriti o oporbi kada su u pitanju ljudi koji ubijaju, ruše, odsijecaju glave, jedu srca svojih žrtava” i pitao ga “bi li on takve ljude, da se pojave u Americi, nazvao oporbom ili teroristima.

Bashar Al- Assad je izjavio “kako je imao prilike otići s novcem i imunitetom, ali kako je to na njega izdaja i to što je još uvijek nalazi u predsjedničkom uredu dovoljno govori o podršci koju uživa u narodu, dok tzv. oporba mora tražiti i financijsku i političku podršku van granica Sirije”.

“Sukob bi završio vrlo brzo kada bi teroristi ostali bez financijske i svake druge podrške koju dobivaju izvana i kada bi se zatvorile granice preko kojih nesmetano ulaze na sirijski teritorij u Siriji više ne bi bilo nikakvih problema”, rekao je Assad.

Kompletan intervju sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada za američku tv kuću CBS

Advance.hr

tačno.net
Autor 11.9.2013. u 09:04