Beč predlaže da se zahtjevi za azil predaju izvan EU

tačno.net
Autor 8.7.2018. u 09:21

Beč predlaže da se zahtjevi za azil predaju izvan EU

Foto: fokus.ba

Austrija je iznijela prijedlog prema kojem bi azilanti ubuduće trebalo da svoje zahtjeve predaju izvan Evropske unija (EU) i samo u izuzetnim slučajevima bi im bilo dozvoljeno da to učine na teritoriji članice evropskog bloka, pišu u subotu austrijski mediji.

Članice EU, koje su podijeljene o pitanju imigracije, postigle su u junu saglasnost da obrađuju zahtjeve za aziil u kampovima oko Mediterana, uključujući Afriku, te da će podijeliti odgovornost za spašene migrante.

Njemačka, Italija i Austrija planiraju da tokom sedmice razgovaraju o tome kako zatvoriti Mediteransku rutu kojim više hiljada migranata stiže iz Afrike u Evropu.

Prema pisanju austrijskog magazina Profil, u dokumentu austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova poziva se na uspostavljanje novog “zaštitnog sistema” prema kojem nijedan zahtjev za azil ne može biti podnijet na evropskoj teritoriji”.

List ističe da je Austrija iznijela ovaj prijedlog na sastanku zvaničnika EU na nivou civilnih službenika. Nije precizirano kada je sastanak održan.

RSE

tačno.net
Autor 8.7.2018. u 09:21