Bela kuća: Tramp će priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela

tačno.net
Autor 6.12.2017. u 08:57

Bela kuća: Tramp će priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela

Foto: Reuters

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp (Donald Trump) će danas saopštiti da priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela, potvrdila je Bela kuća.

On će, međutim, sudeći po saopštenju, iako namerava da premesti američku ambasadu u taj grad, odložiti taj potez na pola godina iz “logističkih razloga”, javljaju izraelski mediji.

U svom današnjem obraćanju Tramp će prvi put direktno izraziti podršku za rešenje decenijskog izraelsko-palestinskog sukoba po modelu dve države, najavila su tri visoka zvaničnika administracije SAD-a.

Isti izvori su rekli da bi priznanje trebalo shvatiti kao prihvatanje postojeće realnosti i takođe jerusalimske jevrejske istorije, naglasivši da američki lider ne donosi presudu o sudbini Jerusalima u budućem mirovnon sporazumu dva naroda i da je posvećen održanju trenutnog statusa kvo na svetim mestima. Čak su rekli da bi preseljenje ambasade iz Tel Aviva moglo potrajati godinama.

U Trampovom govoru navodno neće biti striktnog roka za proces preseljenja. Tramp će za rešenje sukoba po modelu dve države reći da ga podržava dok god ga podržavaju dve strane.

Ako se to desi, biće to prvi put da je Tramp od kako je ušao u Belu kuću izrazio takvu podršku tom planu koji podržava međunarodna zajednica.

Tri zvaničnika su rekla i da je Tramp i dalje snažno posvećen postizanju mirovnog sporazuma i da veruje da se takav sporazum može postići.

Tim koji radi na tome, a koji predvodi Trampov zet i savetnik Džared Kušner (Jared Kushner), podržao je proglašenje Jerusalima izraelskim glavnim gradom. Taj tim veruje da priznanje Jerusalima neće označiti kraj mirovnih pregovora i da će oni uroditi plodom.

RSE

tačno.net
Autor 6.12.2017. u 08:57