Belgijska policija: Dvojica braće odgovorna za napade u Briselu

tačno.net
Autor 23.3.2016. u 10:21

Belgijska policija: Dvojica braće odgovorna za napade u Briselu

Imena ubijenih, ranjenih ili nestalih još uvijek nisu poznata, ali se pojavilo ime prve identificirane žrtve napada, Peruanke Adelme Tapije Ruiz. Tapia Ruiz je ubijena u jednoj od dvije eksplozije na aerodromu, a u eksploziji treće bombe na stanici metroa, blizu sjedišta Evropske unije, poginulo je najmanje 20 osoba i ranjeno 130.

Prema izvještajima lokalnih taksista koji su se pojavili u policiji na prepoznavanju trojice osumnjičenih sa snimaka nadzornih kamera, oni su se iz taksija “iskrcali” na aerodrom.

Anschläge in Brüssel

U izvještaju se navodi da je policija upala u stambenu zgradu u Schaerbeeku, gdje su otkrili eksplozivnu napravu, kao i zastavu IDIL-a. Gradonačelnik Brisela Francis Vermeiren je ranije rekao da su bombe na aerodrom unesene u koferima.

On je dodao: “Stavili su svoje kofere na kolica, a tada su prve dvije bombe eksplodirale”.

Treći kofer su također stavili na kolica, ali bomba nije eksplodirala. Policija je trenutno u potrazi za čovjekom koji na sebi ima bijelu jaknu i crnu kapu. Njegova dva saučesnika su bili obučeni u crno i nosili su crne rukavice na lijevim rukama.

Oni su “vrlo vjerojatno počinili samoubilački napad”, izjavio je savezni tužilac, Frederic Van Leeuw na konferenciji za novinare.

Za ovaj napad odgovornost je preuzeo IDIL. Militanti su preko svoje novinske agencija Amaq objavili da njihovi borce provode niz bombaških napada eksplozivnim pojasevima i uređajima.

Belgijska policija je dodatno pronašla više eksplozivnih naprava, nakon što su službenici jučer pretresli domove širom Belgije u očajničkoj potjeri za preostalim osumnjičenima.

tačno.net
Autor 23.3.2016. u 10:21