Beloruske vlasti zabranile rad 15 organizacija

RSE
Autor 24.7.2021. u 10:34

Izdvajamo

  • Ukupno 51 nevladina organizacija se suočava se sa pretnjom zatvaranja, a među njima je i najveće i najuglednije udruženje novinara u zemlji, čiju je zabranu u sredu zatražilo Ministarstvo pravde.

Povezani članci

Beloruske vlasti zabranile rad 15 organizacija

Beloruske vlasti su u petak zabranile rad 15 nevladinih organizacija, u nastavku oštrog obračuna sa aktivistima civilnog sektora i nezavisnim medijima.

Među njima se nalazi više organizacija za zaštitu ljudskih prava, ali i grupa za borbu protiv side, udruženje koje pomaže osobama sa invaliditetom, i klub koji nudi edukativne programe za novinare.

Odluka o zabrani rada doneta je dan nakon što je dugogodišnji autoritarni predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko obećao nastavak “operacije čišćenja” protiv aktivista koje je opisao kao “bandite i strane agente”.

Ukupno 51 nevladina organizacija se suočava se sa pretnjom zatvaranja, a među njima je i najveće i najuglednije udruženje novinara u zemlji, čiju je zabranu u sredu zatražilo Ministarstvo pravde.

Zabrana rada preti i beloruskom PEN centru, udruženju pisaca koje vodi dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 2015. godinu Svetlana Aleksijevič. Vlasti su u ponedeljak zamrzle bankovne račune tog udruženja.

„Niko nam ne govori zašto smo zatvoreni“, navodi se u saopštenju organizacije Human Constanta, koja se zalaže za prava izbeglica u zapadnom gradu Brestu.

Beloruske vlasti su prethodnih nedelja pooštrile obračun sa nezavisnim medijima i aktivistima civilnog društva.

Centar za zaštitu ljudskih prava Vesna naveo je da su bezbednosne agencije ovog meseca izvršile više od 200 pretresa kancelarija i stanova novinara i aktivista.

U pritvoru su 32 novinara koji čekaju suđenje ili izdržavanje kazne.

Lukašenkova vlast je počela oštar obračun s protivnicima posle predsedničkih izbora u avgustu 2020. godine, kada su širom zemlje izbili masovni antivladini protesti. Demonstranti su se pobunili zbog zvaničnih rezultata izbora, prema kojima je Lukašenko ubedljivo pobedio i stekao pravo na šesti mandat.

Zbog učešća na višemesečnim demonstracijama uhapšeno je više od 35.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla. Na meti vlasti bili su i novinari koji su izveštavali s protesta.

RSE

RSE
Autor 24.7.2021. u 10:34

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija