Berlin: Šefovi diplomatija o ukrajinskoj krizi

tačno.net
Autor 17.8.2014. u 10:41

Berlin: Šefovi diplomatija o ukrajinskoj krizi

Šefovi diplomatija Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske sastaju se u nedelju u Berlinu gde će razgovarati o situaciji u Ukrajini.

Sastanak Sergeja Lavrova i Pavla Klimkina sa francuskim i nemačkim kolegama održava se pošto je zvanični Kijev izneo tvrdnje da su vladine snage uništile ruski oklopni konvoj i objave jednog od samoproglašenih separatističkih lidera da pojačanje proruskim pobunjenicima stiže iz Rusije.

U razgovoru za list Bild šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer rekao je da se nada da će razgovori doprineti okončavanju sukoba vladinih snaga i proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini i tom regionu omogućiti hitnu pomoć.

Francuska je predložila da razgovori budu prvi korak ka tet a tet susretu ruskog i ukrajinskog predsednika.

Francuski predsednik Fransoa Oland zatražio je od Rusije da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, dodavši da bi Ukrajina trebalo da pokaže uzdržanost u svojim vojnim aktivnostima.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko najavio je da su vladine snage zaposele grad Zhdavinku četrdesetak kilometara udaljenog od pobunjeničkog uporišta Donjecka, ali tu informaciju nisu potvrdili nezavisni izvori.

Proruski pobunjenici medijima nisu potvrdili borbe u Zhdavinki, rekavši međutim da je nekoliko osoba poginulo u granatiranju Donjecka.

Prethodno je u Berlinu saopšteno da su kancelarka Angela Merkel i ukrajinski predsednik Petro Porošenko  u telefonskom razgovoru postigli saglasnost da se separatistima moraju zaustaviti ispotruke oružja.

Porošenko je, kako je saopšteno iz Bele kuće razgovarao i sa potpredsednikom SAD-a Džozefom Bajdenom. Dvojica državnika su se saglasila da su „ruske vojne aktivnosti u neskladu sa nastojanjima u poboljšavanju humanitarne situacuije“.

U subotu je saopšteno da su Rusija i Ukrajina približile stavove o propuštanju konvoja humanitarne pomoći preko ukrajinske granice, postigavši dogovor o načinu na koji će proveriti sadržaj vozila.

Paskal Kutat iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta izjavio je da su ruski i ukrajinski zvaničnici nekoliko časova razgovarali na ukrajinsko – ruskoj granici 200 kilometara od grada Donjecka.

Kutat je međutim precizirao da još nema garancija o bezbednosti za osoblje Crvenog krsta i pratioce konvoja koji se još uvek nalazi sa ruske strane granice.

 

RSE

tačno.net
Autor 17.8.2014. u 10:41