Berlusconi i mafija krivi za gomilanje smeća u Napulju

Autor 25.6.2011. u 11:57

Berlusconi i mafija krivi za gomilanje smeća u Napulju

Postaje sve vruće na ulicama Napulja. Temperatura ovih dana premašuje 30 stupnjeva. A još uvijek se na gradskim ulicama gomila smeće. Brda smeća, koja smrde. Brda smeća, koja su opasna. Guido Donatone, predsjednik organizacije za zaštitu okoliša “Italia Nostra” (Naša Italija) samo odmahuje glavom zbog tolikog nemara. “Zbog vrućina sada ovdje u Napulju mogu nastati epidemije. A tu naravno postoji i kaznena odgovornost za onoga tko taj scenarij može i mora spriječiti”, navodi Donatone.

Smeće se gomila na napuljskim ulicamaSmeće se gomila na napuljskim ulicama

Međutim, problem je: tko ustvari ima odgovornost? Grad, provincija, regija ili država? Oni koji najviše pate zbog toga su građani. “To je ustvari jedan rat bandi. Vlada želi naškoditi novoj upravi grada, jer je ljevičarska, provincija provodi svoju igru, a mi građani smo se našli usred svega toga”, žali se građanin Napulja Antonio d’Andrea. Njemu je dojadilo da odgovorni prebacuju lopticu s jedne na drugu stranu, a da on za to vrijeme ne može ni izići na ulicu bez da se spotakne o neku vreću smeća. “Bez reciklaže smo gotovi”, poručuje on.

Smeće u nasljeđe novoj vlasti

Ima talijanskih gradova u kojima razdvajanje otpada i sustav reciklaže funkcionira odlično. Na primjer u Anconi. Claudia Ballerini je namjenski iz Ancone došla u Napulj Dvije žene prolaze pored brda smeća u NapuljuPrizor kojega građani Napulja svaki dan moraju podnositikako bi ispred zgrade gradske uprave predstavila jednu vrstu otpadomobila. To su razni mali mobilni kontejneri, kršteni imenom “ekološki otok”. “Evo, ovdje imamo sedam različitih vrsta smeća: staro ulje, baterije, kućni otpad, papir, plastika, metal i kompost – znači, smeće podobno za reciklažu i posebno smeće”, pojašnjava Ballerini.

Tommaso Sodano, zamjenik napuljskog gradonačelnika, je od svoga prethodnika u nasljeđe dobio problem sa smećem. On je, kao i cjelokupna gradska vlast, tek nekoliko dana na funkciji i uvjeren da bi se uvođenjem sustava reciklaže, poput onoga u Anconi i mnogim drugim talijanskim gradovima, mogla riješiti ova dilema. “Ovom prezentacijom želimo pokazati da se i u ovakvoj kritičnoj situaciji, kakvu smo ovdje zatekli, ne razmišlja samo o rješavanju izvanredne situacije. Mi mislimo i na budućnost i vjerujemo da je reciklaža odlučujuća – bilo da je to ispred kuća ili pomoću ovakvih ‘ekoloških otoka'”, kaže Sodano.  

Mafiji odgovara Napulj u gomilama smeća

Gomila vreća smeća ispred stambene zgradeGomilanje smeća Camorri odgovaraAli postoje i određene lokalne sile koje to pod svaku cijenu žele spriječiti. Proteklih noći su mladići na ulicama starog grada ostavljali vreće smeće, a to su ulice koje su upravo bile očišćene. Antonio d’Andrea ih je vidio vlastitim očima. “Stanujem u španjolskoj četvrti i vidio sam osobe koje pripadaju Camorri – znam da je tako. Oni su se pobrinuli za ovo nakaženje tako što su jednostavno bacili smeće na Via Romu”, priča ovaj stanovnik Napulja.   

Camorra ima koristi od ove katastrofe jer zarađuje na deponijama i palionicama, Camorra želi da vlada kaos i plaši se sustava reciklaže. Ali nakon 20 godina “otpadnog izvanrednog stanja” je građanima dojadilo, pa se opiru. Antonio Del Piano je predsjedatelj udruge građana “Cittadino Nuovo” (Novi građanin). “Jučer sam napadnut jer sam htio snimati takvu jednu akciju”, govori Del Piano, uvjeren da su počinitelji mladi pomagači organiziranog kriminala: “Žele uplašiti ostatak Italije, žele da skužimo da je potrebna izgradnja palionica smeća jer tako dolaze do svojih velikih poslova. Takva je mafija”.

Smeće se gomila i ispred bivše kuće talijanskog predsjednika

Razlog zbog čega je Camorra upravo ovih dana znatno aktivna je veoma jednostavan. Prije nekoliko tjedana su Napuljci izabrali novoga gradonačelnika, političara male antikorupcijske stranke “Italija vrijednosti”. A on je zajedno sa svojim zamjenikom Tommasom Sodanom od početka jasno kazao: ne poslujemo s organiziranim kriminalom.

Giorgio NapolitanoGiorgio Napolitano traži od Berlusconija da učini neštoNovoj gradskoj vlasti je sada potrebna brza pomoć kako bi očistila ulice. Ali Berlusconijeva vlada u Rimu odbija odobriti jednu odredbu kojom bi se omogućio odvoz smeća u druge talijanske regije. “Sada bi nam trebala potpora, koju odbijaju dati oni koji bi nam ustvari morali pomoći”, žali se Sodano.

Pomoć ovih dana građani Napulja dobivaju samo od jednog svoga moćnog sugrađanina, koji svoj rodni grad nosi i u svome imenu: Giorgio Napolitano, predsjednik Italije. Napolitano je od Silvia Berlusconija nedvosmisleno zatražio da pomogne Napuljcima. Osobna pogođenost se u ovom slučaju i ne može isključiti jer se i ispred bivše kuće Giorgia Napolitana gomilaju metrima visoka brda smeća.   

Autor 25.6.2011. u 11:57