Bez dogovora EU i Velike Britanije tokom radne večere u Briselu

tačno.net
Autor 10.12.2020. u 09:22

Bez dogovora EU i Velike Britanije tokom radne večere u Briselu

foto: Reuters

Radna večera u Briselu tokom koje su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) i britanski premijer Boris Džonson (Johnson) pokušali da pronađu izlaz iz ćorsokaka u pregovorima o trgovinskom sporazumu nakon Bregzita – završena je bez dogovora, javlja BBC.

Portparol britanske vlade je izjavio da je ostao “veliki jaz”, ali će razgovori biti nastavljeni sa šansama za dogovor do nedelje.

Fon der Lajen je saopštila da su dve strane i dalje “veoma udaljene”.

U međuvremenu, biće nastavljeni razgovori između glavnog britanskog pregovarača lorda Dejvida (David) Frosta i evropskog Mišela Barnijea (Michela Barnier).

Oni su takođe prisustvovali trosatnom sastanku tokom radne večere dvoje lidera.

Dopisnica BBC-ija Lora Kuensberg (Laura Kuenssberg) javila je da je sastanak „očigledno prošao loše“ i da su šanse da Velika Britanija na kraju godine okončna prelazni period nakon Bregzita bez čvrstog aranžmana – “znatno veće”.

Vreme ističe da se postigne dogovor pre 31. decembra – kada se završava prelazni period nakon Bregzita 31. januara ove godine – Velika Britanija prestaje da sledi pravila EU o trgovini.

I dalje postoje velike nesuglasice oko prava na ribolov, ravnopravnih uslova na tržištu kada je reč o standardima za izvoz u EU koje Britanci treba da ispune i načina rešavanja budućih sporova dve strane.

Večera u sredu veće je viđena kao poslednja prilika da se prebrode ključne tačke sporenja i pronađe rešenje prihvatljivo za obe strane.

Britnaska vlada je navela u saopštenju da je vođena “iskrena rasprava o velikim preprekama koje su ostale u pregovorima”.

“Veliki razlike su ostale između dve strane i još uvek nije jasno da li mogu da se premoste”, rekao je portparol britanske vlade.

On je dodao da su se dve strane dogovorile da nastave razgovore narednih dana, te da premijer Džonson nije “želeo da ostavi neispitanom nijednu mogućnost da se dođe do mogućeg dogovora”.

Uoči odlaska u Brisel, Džonson je izjavio da EU insistira na uslovima “koje nijedan premijer ne može da prihvati” kada je reč britanskim vodama za ribolov i merama odmazde ako se standardi Ujedinjenog Kraljevstva budu razlikovali od evropskih.

Predsednica Evropske komisije Fon der Lajen je istakla da je rasprava bila “žustra i zanimljiva” i da dve strane u potpunosti “razumeju međusobne pozicije “, ali da su ostale “veoma udaljene”.

“Donećemo odluku do kraja vikenda,”, navela je Fon der Lajen.

Pregovori o trgovinskom sporazumu sa Velikom Britanijom neće biti zvanično na dnevnom redu samita EU koji počinje u četvrtak, ali će lideri članica ovog bloka svakako biti obavešteni o stanju u pregovorima, prenosi BBC.

RSE

tačno.net
Autor 10.12.2020. u 09:22