Bez sporazuma na vidiku i na kraju pete runde sirijskih pregovora

RSE
Autor 1.4.2017. u 09:59

Bez sporazuma na vidiku i na kraju pete runde sirijskih pregovora

Izvor: Beta, AP

Specijalni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura zatvorio je danas petu rundu pregovora između sirijskih opozicionih vođa i vlade u Ženevi, naznačivši da je ostvaren napredak, ali je priznao da mirovni sporazum nije ni na vidiku.

De Mistura je poslije osam dana pregovora pod pokroviteljstvom UN, rekao da su pregovarači pokazali spremnost za novu rundu, ali i da neće objaviti datum za nove pregovore prije nego što se konsultuje sa Savjetom bezbjednosti i generalnim sekretarom UN-a.

Na konferencijama za štampu posljednjih dana u Ženevi dvije glavne delegacije su se uzajamno optuživale za terorizam.

De Mistura je rekao da su važna pitanja razmatrana tokom pregovora ali je odbio da precizira koja, osim što je ukazao na prvobitni opšti dnevni red prema kome je trebalo da razgovaraju o vladavini, izborima, ustavu i borbi protiv terorizma.

Pregovori između dve strane vodili su se indirektno.

De Mistura je priznao da pravi mirovni pregovori još nisu počeli.

“U svim pregovorima ima pitanja koja treba pripremiti prije nego što počnu pravi mirovni pregovori. I jasno je da još nismo dotle stigli”, rekao je De Mistura koji je vodio pet rundi pregovora od početka 2016, ali bez opipljivih rezultata.

On je, ipak, rekao da se vidi napredak i slikovito naveo da je na kraju četvrte runde u februaru rekao da je voz u stanici, a da sad može da kaže da voz napušta stanicu “polako, ali sigurno”.

RSE
Autor 1.4.2017. u 09:59