Biden: Negirati Srebrenicu je moralni zločin, pomoći ću BiH

tačno.net
Autor 12.7.2020. u 09:40

Biden: Negirati Srebrenicu je moralni zločin, pomoći ću BiH

Genocid je bio dio šire kampanje za uništavanje Bosne i Hercegovine kao multietničke države, rekao je Joe Biden.

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici javnosti se obratio i vjerovatni demokratski kandidat za predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama Joe Biden.

“Danas se Jill i ja pridružujemo ljudima svih vjera u Bosni i Hercegovini i širom svijeta, oplakujući gubitak više od 8.000 nevinih bošnjačkih žrtava srebreničkog genocida. Ovaj se čin divljaštva dogodio prije četvrt stoljeća, ali za one koji među žrtvama imaju voljenu osobu, u dane poput ovog, bol zbog njihovog gubitka i danas se može osjećati svježom, nakon 25 godina. Poštujemo sjećanje na žrtve i stojimo uz njihove obiteljima, kako u njihovoj tuzi, tako i u stalnom traženju pravde”, navodi se u saopštenju Joe Bidena.

Genocid opsežno dokumentiran i dokazan

Bivši američki potpredsjednik rekao je da je genocid u Srebrenici najveći masakr u Evropi u pola stoljeća, i bio je dio šire kampanje za uništavanje Bosne i Hercegovine kao multietničke države. “Na ovu obljetnicu moramo se ne samo sjećati. Moramo ponoviti da se uvijek protivimo mržnji i potvrđujemo potporu suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine”, rekao je Biden.

On je napomenuo da je srebrenički genocid opsežno dokumentiran i dokazan. Negirati ove zločine i ovaj genocid, rekao je Biden, moralni je zločin “koji vrijeđa naše najviše vrijednosti i negira težinu onoga što se dogodilo”. “Samo potpunim suočavanjem sa prošlošću građani Bosne i Hercegovine mogu postići istinsko i trajno pomirenje”, poručio je.

“Baš kao što sam činio tokom svoje karijere, i dalje ću tražiti pravdu za žrtve u Srebrenici. Svi koji su izvršili ratne zločine u Bosni i Hercegovini moraju odgovarati. Ako budem izabran za predsjednika, učinit ću da potraga za pravdom i pomirenjem u jugoistočnoj Evropi postane prioritet u zajedničkom radu na pomoći građanima Bosne i Hercegovine da ispune svoje euroatlantske težnje”, poručio je Biden.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor 12.7.2020. u 09:40