Biden objavio sveobuhvatnu ‘ratnu’ strategiju protiv COVID 19

RSE
Autor 22.1.2021. u 09:13

Biden objavio sveobuhvatnu ‘ratnu’ strategiju protiv COVID 19

Novi američki predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden) potpisao je u četvrtak deset novih ukaza o merama koje treba da poboljšaju borbu protiv korona virusa.

On je upozorio da će broj smrtnih slučajeva u ovoj zemlji povezanih sa Covidom “verovatno” premašiti 500 000 do sledećeg meseca, prenosi BBC.

“Trebaće nam meseci da preokrenemo stvari. Da budem jasan, prevazićićemo ovo, prebrodićemo ovu pandemiju. Pomoć je na putu”, rekao je Bajden.

“Danas predstavljam nacionalnu strategiju za Covid-19 i operativne akcije za pobedu nad pandemijom. Naša nacionalna strategija je sveobuhvatna, zasnovana na nauci, a ne na politici, zasniva se na istini, a ne na poricanju,” istakao je američki predsednik dodajući da je plan od 198 stranica postavljen na WhiteHouse.gov.

Biće uspostavljen odbor za testiranje COVID-19 kako bi se ono intenziviralo, rešiti nedostatke u snabdevanju, uspostaviti protokole za međunarodne putnike i usmeriti resurse ka teško pogođenim manjinskim zajednicama.

On je precizirao da svako ko avionom dolazi u SAD treba da se testira na korona virus pre polaska i da ide u karantin po dolasku, prenosi AFP.

Jednim ukazom je naredio obavezno nošenje maske za putnike na brodovima, u avionima, vozovima, autobusima i gradskom prevozu.

Federalnoj agenciji za vanredne situacije naložio je da saveznim državama nadoknadi neke troškove povezane s njihovom borbom protiv korona virusa i da obezbedi sredstva za ponovno otvaranje škola.

Toj Agenciji je naredio i da počne sa uspostavljanjem centara za vakcinaciju, a Centru za kontrolu i sprečavanje bolesti da pokrene program koji od februara treba da omogući isporuku vakcina preko lokalnih apoteka, navodi Asošiejted pres.

On je prvog dana nakon stupanjana dužnost krenuo u koordinaciju saveznih napora u borbi protiv pandemije COVID-19, sa potezima poput proširenje testiranja i vakcinacija i povećanje nošenja maski.

Njegov prethodnik Donald Tramp prepustio je veći deo planiranja saveznim državama, što je rezultiralo šarolikim pristupom širom SAD, podseća Rojters.

On je obećao mobilizaciju “u vreme rata” protiv korona virusa i kritikovao dosadašnji proces distribucije vakcina kao “strašan neuspeh”.

“Stvari će se pogoršavati pre nego što postanu bolje”, rekao je Bajden.

Bajdenova administracija će proširiti proizvodnju vakcina i mogućnost kupovine više vakcina, “u potpunosti koristeći zakonska ovlašćenja, uključujući Zakon o proizvodnji za potrebe odbrane”.

Trampova administracija se pozvala na zakon koji predsedniku daje široka ovlašćenja da „ubrza i proširi isporuku resursa iz američke industrijske baze“ za zaštitnu opremu, ali ga nikada nije donela za testiranje ili proizvodnju vakcina.

Bajden je obećao da će obezbediti 100 miliona doza vakcine tokom prvih 100 dana na funkciji. Njegov plan ima za cilj da poveća vakcinaciju nastavnika, zatim zaposlenih u samoposlugama.

Gospodin Bajden se nakostriješio na novinarsko pitanje kada su ga pitali da li bi cilj trebao biti veći broj. „Kada sam objavio, svi ste rekli da to nije moguće“, rekao je gospodin Bajden. “Hajde, daj mi pauzu, čoveče.”

Međutim, “Njujork tajms” prenosi ocene pojedinih eksperata da je Bajdenov plan u nekim aspektima previše optimističan, a u drugima nedovoljno ambiciozan.

On je pomalo ljutito reagovao na novinarsko pitanje na pitanje jednog novinara da li je plan, kada je reč o broju vakcinisanih, mogao biti ambiciozniji.

“Kada sam objavio strategiju, rekli ste da to nije moguće. O čemu pričate, čoveče,” kazao je Bajden, prenosi “Njujork tajms”.

Od srede ujutro, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti dali su 16,5 doza vakcina od 35,9 miliona distribuiranih.

U SAD je od korona virusa umrlo više od 405.000 ljudi, dok je 24 miliona zaraženo.

RSE

RSE
Autor 22.1.2021. u 09:13