Biden odgodio uklanjanje oznake tajnosti s arhiva o atentatu na Kennedyja

B. T
Autor 24.10.2021. u 07:58

Biden odgodio uklanjanje oznake tajnosti s arhiva o atentatu na Kennedyja

Uklanjanje oznake tajnosti s arhiva o atentatu na bivšega američkog predsjednika Johna F. Kennedyja 1963. u Dallasu odgodit će se za godinu dana, objavio je američki predsjednik Joe Biden.

Agencije su predložile da se odgodi uklanjanje oznake tajnosti s povjerljivih podataka u arhivima, a ja vas uvjeravam da će se to ostvariti do 15. decembra 2022.”, stoji u Bidenovom saopćenju, prenose agencije.

Godine 2017., dok je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država bio Donald Trump, Nacionalni arhiv Sjedinjenih Država triput je uklanjao oznaku tajnosti s niza dosjea.

Bijela kuća je u saopćenju pojasnila da arhivisti zaostaju u svojim istraživanjima dosjea zbog pandemije koronavirusa i da im je treba još vremena za posao.

Komisija koje se bavi atentatom na JFK-a, poznata i kao “Warrenova komisija”, nazvana po njenom predsjedniku Earlu Warrenu, tadašnjem predsjedniku Vrhovnog suda SAD-a, godine 1964. je zaključila da je Lee Harvey Oswald, bivši marinac koji je živio u Sovjetskom Savezu, počinio atentat na Kennedyja i da je djelovao sam.

No odmah nakon objave zaključci izvještaja izazvali su brojne kontroverze, a u kasnijim studijama kritiziran je rad komisije.

Kongresna komisija kasnije je zaključila da je “ubistvo vjerovatno posljedica zavjere”.

Klix.ba

B. T
Autor 24.10.2021. u 07:58