Biden potpisao ukaze u vezi s klimom, WHO, pandemijom, imigracijom

RSE
Autor 21.1.2021. u 09:14

Biden potpisao ukaze u vezi s klimom, WHO, pandemijom, imigracijom

Foto: AP

Novi američki predsjednik Joe Biden potpisao je ukaze kojima je izrazio namjeru da Sjedinjene Države ponovo pristupe Pariškom sporazumu o klimi i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Nekoliko sati nakon što je 20. januara stupio na dužnost polaganjem zakletve na svečanosti inauguracije ispred Kongresa SAD-a u Washingtonu, Biden je u Ovalnom uredu Bijele kuće potpisao niz ukaza sa namjerom da odmah poništi više važnih odluka svog prethodnika Donalda Trumpa.

Trump je 2018. godine izveo SAD iz Pariškog sporazuma o klimi, a 2020. i iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Biden je potpisao i ukaze o obustavljanju izgradnje zida na granici sa Meksikom i o ukidanju zabrane ulaska u SAD državljanima nekih većinski muslimanskih zemalja, što su takođe bile kontroverzne Trumpove odluke.

Joe Biden

PROČITAJTE

Lideri EU pozdravili Bidenovo stupanje na dužnost

Potpisao je i ukaz o ukidanju dozvole za naftovod Keystone XL, od kanadske Alberte do američkog Teksasa, čiji je završetak Trump odobrio u januaru 2017. godine, nekoliko dana nakon što je postao predsjednik.

Novi šef Bijele kuće je naložio i produženje moratorija na otplatu dugova kako bi spriječilo izbacivanje iz stanova ljudi koji su u teškoj ekonomskoj situaciji zbog pandemije korona virusa.

Između ostalog, Biden je naredio i obavezno nošenje maske u federalnim objektima i formiranje federalnog ureda za koordinaciju odgovora na pandemiju korona virusa, navodi AP.

RSE

Tagovi:
RSE
Autor 21.1.2021. u 09:14