Biden u Kijevu: Podrška vlastima Ukrajine

tačno.net
Autor 22.4.2014. u 13:24

Biden u Kijevu: Podrška vlastima Ukrajine

Miloš Teodorović i Mirjana Rakela, RSE

Američki potpredsjednik Joe Biden, koji se nalazi u posjetu Ukrajini, u Kijevu je rekao da su Sjedinjene Države spremne pomoći ukrajinskoj ekonomiji, ali da borba protiv korupcije mora biti učinkovita. Očekuje se da Washington objavi paket tehničke pomoći koji će biti fokusiran na energetiku i ekonomju. Posjet ima i značajnu političku komponentu – podršku novim ukrajinskim vlastima. Istodobno, na istoku Ukrajine tenzije se ne smanjuju, dok je lideru krimskih Tatara zabranjen ulazak na anektirani poluotok.

Biden je u Kijevu još jednom potvrdio podršku SAD ukrajinskim prozapadnim vlastima, ističući da se Ukrajina suočava s ponižavajućim prijetanjama i zastrašujućim problemima.

Washington će pomoći Kijevu u ostvarivanja nacionalnog jedinstva i energetske neovisnosti. Govoreći pred ukrajinskim parlamentarcima Biden je kazao da će predsjednički izbori zakazani za 25.maja biti najvažniji izbori u povijesti te zemlje. Ti se izbori smatraju bitnim iskorakom koji bi trebali izvesti Ukrajine iz najdublje političke krize od nezavisnosti 1991. No, upozorio je na još jednu sistemsku boljku:

“Vi se morate boriti protiv korupcijskog kancera, koji je trenutačno endemski u vašem sistemu”, upozorio je Biden u Vrhovnoj Radi.

Premijer Arsenij Jacenjuk na zajedničkoj konferenciji za novinare s  američkim potpredsjednikom obećao je ustavne  i nužne ekonomske reforme.

I dok se u Kijevu održavaju razgovori na visokoj razini, na istoku zemlje i dalje je vrlo napeto. Bez obzira na dašak optimizma koji je unio diplomatski dogovor u Ženevi uoči Uskrsa, stvari na terenu se ne mijenjaju. Proruski militanti i dalje drže pod kontrolom državne zgrade u najmanje devet gradova na istoku Ukrajine. Iako Moskva negira da ima svoje prste na istoku Ukrajine, State Department je objavio fotografije na kojima se vidi da se među takozvanim samoobrambenim snagama nalaze i pripadnici ruskih specijalnih snaga. Oružje koji koriste može se uočiti širom istočne Ukrajine.

Washington upozorava Rusiju da se može suočiti sa novim sankcijama ako se ne angažira u primjeni dogovora iz Ženeve, dok Rusija, s druge stane, poziva Sjedinjene Države da utječu na Kijev kako bi Ukrajina ispoštovala istoimeni dogovor.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev vjerojatno nimalo slučajno upravo danas kaže da Rusija može minimizirati efekte bilo kakvih sankcija uvedenih zbog krize u Ukrajini.

On je kazao da sankcije neće utjecati na znatnije promjene ekonomskih planova Rusije i obećao je da će “sve socijalne obaveze biti ispunjene”.

“Pokazaćemo zube, a bude li potrebno, obratićemo se sudovima i drugim institucijama uključujući Svjetsku trgovinsku organizaciju. Donjećemo zakone koji će zaštititi ruske poslovne interese koji su ugroženi ilegalnim sankcijama”, poručio je Medvedev.

Samo dan nakon što je ruski predsjednik objavio da je potpisao dekret o rehabilitaciji krimskih Tatara koji su bili žrtve Staljinovih čistki, aktualnom lideru krimskih Tatara Mustafi Džemilevu je zabranjen ulazak na Krim u idućih pet godina.

Džemilev, koji je i poslanik u ukrajinskom Parlamentu u Kijevu izjavio je da će ignorirati zabranu, ocijenivši da je to „najbolji dokaz sa čime se jedna civilizirana zemlja suočava“. Pripadnici tatarske manjine, kojih ima 300.000 i čine oko 13 posto stanovništva Krima, prošlog mjeseca su izrazili protivljenje pripajanju tog poluotoka Rusiji.

tačno.net
Autor 22.4.2014. u 13:24