Biden upozorio da bi cyber napadi mogli dovesti do ‘stvarnog oružanog rata’

RSE
Autor/ica 28.7.2021. u 09:15

Biden upozorio da bi cyber napadi mogli dovesti do ‘stvarnog oružanog rata’

Photo by Stefani Reynolds-Pool/Getty Images

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je da bi veliki cyber napad na Sjedinjene Države mogao dovesti do stvarnog “oružanog rata”, u komentarima u kojima su Rusija i Kina spominjani kao prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti.

“Mislim da je više nego vjerovatno da ćemo završiti, ako završimo u ratu – pravom ratu sa velikom silom – to će biti posljedica cyber kršenja veće posljedice. I to se eksponencijalno povećava, sposobnosti”, rekao je Biden u govoru američkoj obavještajnoj zajednici 27. jula.

Biden je primijetio sve veći broj cyber napada na vladine agencije i privatnu industriju koje su američki dužnosnici povezali s Rusijom i Kinom.

Sigurnost cyber prostora se preselio na vrh dnevnog reda Bidenove administracije nakon niza napada tokom njegovih prvih šest mjeseci mandata, uključujući napade ransomwarea.

Na samitu u Ženevi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u junu, Biden je rekao da su dvojica čelnika razgovarali o tome da 16 vrsta kritične infrastrukture bude zabranjeno za cyber napade, uključujući energetski i vodeni sektor.

Biden je stupio na dužnost kako bi se suočio s posljedicama hakiranja SolarWindsa koje je pogodilo američke vladine agencije i preduzeća, sofisticirani napad za koji su okrivljeni ruski vladini hakeri.

Sumnjive kriminalne grupe sa sjedištem u Rusiji također su povezane s napadima ransomwareom na Colonial Pipeline i gigant za preradu mesa JBS. Neposredna žrtva napada bila je i kompanija Kaseya, koja osigurava softver za hiljade manjih firmi.

Sjedinjene Države i zapadni saveznici su ranije ovog mjeseca okrivili Kinu za globalnu hakersku kampanju koja je uključivala veliki napad na Microsoftov softver i optužili Peking za saučesništvo s hakerima u ransomwareu i drugim cyber napadima.

Izvor: AP i Reuters
RSE
Autor/ica 28.7.2021. u 09:15