Kritike na račun austrijskog kancelara Kurza

Bijeg u Berlin

Walter May
Autor 20.3.2021. u 14:59

Bijeg u Berlin

Kancelar Kurz: Koaliciona kriza, propala strategija vakcinisanja, foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS

U Beču je Sebastijan Kurz pod velikom kritikom. Zato mu posjeta njemačkom glavnom gradu dolazi sasvim dobro: Kancelar se nada da će dobiti šansu da prodiše i da će naići na ‘otvorene uši’ – ipak jedna vrata ostaju zatvorena.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Tehnološki giganti sadašnjosti imaju je već odavno: nagrada Axel Springer. Mark Zuckerberg nagrađen je 2016., Jeff Bezos 2018., i Elon Musk 2020.

U četvrtak u 19 sati u berlinskoj centrali izdavaštva Springer bit će proglašeni dobitnici nagrade za 2021. godinu: Biontech osnivači Özlem Türeci i Ugur Sahin, dvoje vodećih stručnjaka u razvoju vakcine iz Majnca.

Od izbora dobitnika nagrade više je iznenađujući izbor govornika na dodjeli: Laudaciju u Springerovoj kući će držati austrijski kancelar Sebastian Kurz, koji je kritički nastrojen prema migracijama. Dok se njegova vlada na vrhuncu svoje tekuće koalicione krize još spori o tome zašto je prespavana dodatna narudžba 100.000 doza vakcine koju su razvili Türeci i Sahin, kancelar može u Berlinu objasniti šta je devet miliona Austrijanaca propustilo ovom greškom.

Ponekad skoro već hiperaktivno

Za Kurza će veče u Springerovoj kući, gdje je on već godinama rado viđen, biti balzam. Kod kuće u Austriji on je pod značajim napadom– i reaguje na sve veću kritiku sa nepoznatom žurbom, ponekad skoro hiperaktivno.

Istraga zbog korupcije protiv njegovog saradnika, ministra finansija Gernota Blümela, i daljih ljudi iz okružja partije? Sam kancelar ponudio se, nepozvan, u jednom loše formulisanom dopisu državnom tužilaštvu kao svjedok. Kritika na lošu strategiju vakcinisanja njegove vlade? Kancelar je odgovorio sa skupom i neproduktivnom jednodnevnom posjetom izraelskom kolegi Benjaminu Netanyahuu.

Prošlog petka iznenada je izašao u javnost s kritikama zbog navodno nepravedne distribucije vakcina u EU i nagađao o tajnim ugovorima o kolateralu s farmaceutskim kompanijama – baš kao da Austrijanac nije potpredsjednik relevantnog upravnog odbora.

„Ne znam ko je potpisao ugovore“, govorio je Kurz bez dovoljno saznanja. On je time vjerovatno htio naštetiti koalicionom partneru Zelenim – ne obazirući se na činjenica da je njegov ministar Rudi Anschober, koji je nadležan za sektor zdravstva, na bolovanju nakon kolapsa.

Heretička pitanja na ORF

Za svoju sklonost da krivicu stalno traži kod drugih kancelar u međuvremenu žanje oštar protuvjetar. U glavnim večernjim vijestima na ORF-u politolog Peter Filzmaier se usudio postaviti heretičko pitanje šta je navodno neobavješteni šef vlade “ustvari profesionalno uradio u 2021. godini”.

Dok kolumnista Christian Nusser ismijava da bi Kurz mogao prije ili nakon dodjele nagrade u Berlinu makar „par vakcina za nas maknuti“, u dijelovima Beča već se debatuje o prijevremenom kraju koalicije konzervativne ÖVP i Zelenih – saveza koji je startovao pun nade pod motom „Najbolje iz oba svijeta“.

“Ah Austrija, ah Tirol, ah Išgl”, zastenjao je Jan Böhmermann na ZDF-u u petak – pun izrugivanog saosjećanja sa onom zemljom iz koje je, tako kaže njemački satiričar, prije više decenija došao “za sve opasan narodnjački nazovi umjetnik da bi Evropu gurnuo u nesreću“; zemlja u kojoj industrija zimskog sporta „muze glečere dok se oni još tele“ – aluzija i na Išgl, bogatu opštinu u Paznautalu, poznatu po brzom širenju korone.

Neuspjesi, pehovi i nezgode – i nategnut program u Berlinu

Šta Böhmermann nije mogao slutiti: Samo nekoliko sati prije početka emisije nadležni pokrajinski rukovodilac za suzbijanje pandemije u Tirolu a time i za Išgl Günther Platter postao je žrtva zimskog sporta. Doživjeo je nesreću na skijaškoj turi upravo na godišnjicu masovnog bjegstva i Išgla i za sada poslove vodi iz bolnice.

Neuspjesi, pehovi i nezgode – za Austriju su posljednji mjeseci u borbi protiv pandemije proticali relativno loše. Broj novih infekcija bio je dvostruko viši nego u Njemačkoj ili Švajcarskoj, u kvoti vakcinisanja kretali su se u evropskom prosjeku – nikakva pohvala za ambicioznog Kurza. Nakon izgubljene zimske sezone prijeti da će i ljetnja sezona doći u opasnost. Interna koaliciona neslaganja i kancelarova sklonost ka mijenjaju alijansi na međunarodnoj pozornici kao i samostalni put gledaju se sa brigom na nivou EU.

Skoro već simptomatično djelovala je slika koja se nudila u bečkom uredu kancelara: Kao mladalački vođa bande koja krši mir stajao je Kurz među trojicom hitno pozvanih premijera Češke, Slovenije i Bugarske. “Kurz i konzorcij” okupili su se sa slabim argumentima za više evropske pravičnosti u vakcinaciji u „Alijansu zapostavljenih“, kako je hladno primjetila građanska „Presse“. Svi talentovani populisti, trojica koja su došla Kurzu, zajedno sa kancelarom objavili su narodu svoju stvarno neodređenu poruku za Brisel: „Tako kako je ne treba tako da ostane“, rekao je austrijski premijer u ime svih.

Na otvorene uši nada se Kurz u četvrtak i petak u Berlinu. Savezni predsjednik Frank – Walter Steinmeier i šef CDU Armin Laschet, kao i ministri Horst Seehofer i Jens Spahn naći će vremena za njega. Samo kancelarka Angela Merkel nije mogla u svome kalendarua bezuslovno naći ni jednu slobodnu minutu za kolegu iz Beča.

spiegel.de

Walter May
Autor 20.3.2021. u 14:59

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija