Bijela kuća, Francuska, Britanija osuđuju Iran, Rusija poziva na uzdržanost

RSE
Autor 10.5.2018. u 16:50

Bijela kuća, Francuska, Britanija osuđuju Iran, Rusija poziva na uzdržanost

Foto: Reuters

Bijela kuća osudila je iranske “provokativne raketne napade na Izrael” iz Sirije i podržala pravo Izraela da se brani.

“Iransko režimsko raspoređivanje u Siriji, sa napadačkim raketnim sistemom čiji je cilj Izrael je neprihvatljivo i visoko opasan razvoj situacije za cijeli Bliski istok” navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Takođe se dodaje da Iranska revolucionarna garda “snosi svu odgovornost za posljedice njihovih neodgovornih akcija”.

Francuska je takođe pozvala Iran da ne provocira država regiona nakon raketnog napada na izraelske vojene baze na Golanskoj visoravni.

Francuska “zahtijeva da Iran prestane sa svim vojnim provokacijama i upozoravamo protiv svih izazavanja regionalne hegemonije” navelo je francusko ministarstvo vanjskih poslova u saopštenju, prenosi Reuters.

Kremlj je pak preko portparola Dmitrija Peskova pozvao i Iran i Izarel da pokažu suzdržanost i da međusobne probleme rješavaju isključivo diplomatskim sredstvima.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson pozvao je u četvrtak Iran da prestane da destablizuje Bliski istok. On je osudio njihov raketni napad protiv izraelskih snaga i pozvao Iransku Republiku da se uzdrži od bilo kakvih dalji akcija koje će destablizovati region.

“Ujedinjeno Kraljevstvo najstrožije osuđuje iranski raketni napad na izraelske snage” rekao je Johnson, i dodao: “Snažno podržavamo pravo Izraela da se brani”.

“Apelujemo na Iran da se uzdrži od daljih akcija koje će samo voditi ka povećanju nestabilnosti u regionu. Od krucijalnog je značaja da se izbjegnu dalje eskalacije, koje ne bi bile ni u čijem interesu” saopštio je Johnson.

Sergej Lavrov, ruski šef diplomatije, apelovao je pak i na Iran i na Izrael da izbjegavaju akcije koje mogu voditi do spirale konflikata.

Iranske snage u Siriji lansirale su raketni napad ma izraelske vojne baze na Golanskoj visoravni u četvrtak rano izjutra, saopštio je Izrael, što je zatim izazvalo jednu od najačih baražnih vatri Izraela na Siriju od kada je u toj zemlji počeo mnogostrani sukob 2011.

RSE
Autor 10.5.2018. u 16:50

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija