Bilans žrtava u Egiptu: Masovni protesti odnijeli 189 života i na hiljade ranjenih

tačno.net
Autor 23.7.2013. u 15:05

Bilans žrtava u Egiptu: Masovni protesti odnijeli 189 života i na hiljade ranjenih

Političke tenzije i neredi u Egiptu koji su počeli 30. juna i intenzivirali se vojnim udarom kojim je svrgnut dotadašnji predsjednik zemlje Muhammed Mursi, odnijeli su ukupno 189 mrtvih i ostavili na hiljade ranjenih

Političke tenzije i neredi u Egiptu koji su počeli 30. juna i intenzivirali se vojnim udarom kojim je svrgnut dotadašnji predsjednik zemlje Muhammed Mursi, odnijeli su ukupno 189 mrtvih i ostavili na hiljade ranjenih.

Prema navodima egipatskog Ministarstva zdravstva, tokom protesta protiv vojnog udara u zemlji, najviše smrtnih slučajeva zabilježeno je u glavnom gradu Egipta Kairu i Gizi gdje je od 30. juna ubijeno 97 mrtvih, a slijedi Sinaj sa 32, i Aleksandrija sa 18 ljudskih žrtava.

Također, u ostalim egipatskim gradovima kao što su Asyut na jugu zemlje, Feyyum ii Beni Suveyf u centralnom djelu, Ismailiyya, Suveys, Port Said u Sueckom kanalu i Es-Sarkiyye, Kefr es-Seyh, Dekahliye, Kalyubiyye u delti rijeke Nila, ukupno su život izgubile 42 osobe.

Međutim, 8. juli je zapamćen kao najkrvaviji dan kada je egipatska vojska usmrtila 51 osobu koje su protestovale protiv vojnog režima i tražile povratak svrgnutog predsjednika Mursija na mjesto predsjednika.

Tog dana, tokom masovnih protesta ispred zgrade Republikanske garde, egipatska vojska je usmrtila 51 civila dok su još stradali jedan vojnik i jedan oficir.

Međutim, događaj koji je privukao najviše pažnje u svijetu desio se prošle sedmice u gradu Mansura koji se nalazi u delti rijeke Nila kada je tokom protesta protiv vojnog udara egipatska vojska usmrtila tri žene i jedno dijete.

Inače, sinoć su hiljade Egipćana demonstrirale u Kairu i na još 11 velikih trgova širom zemlje. Njihovi zahtjevi su isti, a traže da se na položaj vrati predsjednik Mohammed Morsi, koji je prvi predsjednik izabran na demokratskim izborima u toj zemlji.

Trg Rabia al-Adeviyya je 26 noć za redom bio preplavljen protivnicima vojnog udara kojim je rukovodio egipatski ministar odbrane i načelnik Generalštaba egipatske vojske Abdulfetah es-Sisi. Kasno u noć veća grupa demonstranata je išla u protestnu šetnju do obližnje palate el-Ittihadiye.

Anadolija

Tagovi:
tačno.net
Autor 23.7.2013. u 15:05

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija