Bild: Ministri financija Litve i Slovenije nagovaraju Grčku da prihvati program MMF-a

tačno.net
Autor 18.6.2015. u 08:59

Bild: Ministri financija Litve i Slovenije nagovaraju Grčku da prihvati program MMF-a

Ministri financija Njemačke, Belgije, Litve i Slovenije izvršili su pritisak na Grčku da ispuni obveze prema reformama koje je dala vjerovnicima kako bi dobila pomoć, piše njemačku list Bild.

Ministri financija eurozone sastaju se u četvrtak u Luxembourgu kako bi pokušali pomaknuti razgovore s Atenom s mrtve točke i izbjeći grčki bankrot koji bi doveo do izlaska te zemlje iz eurozone.

Nespremnost Atene da prihvati reforme sprječava isplatu zadnje tranše iz drugog paketa financijske pomoći kao i dogovor o trećem paketu pomoći.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble kazao je Bildu da je glavno pitanje ispunjava li Grčka obveze iz postojećeg programa.

“Samo na toj osnovi možemo dati raspoloživa sredstva. Važeće načelo je pomoć jedino u zamjenu za postignuća”, kazao je Schaeuble.

On je istaknuo da MMF mora nastaviti sudjelovati u programu spašavanja jer on “bez značajnog doprinosa te institucije ne bi funkcionirao”.

Belgijski ministar financija Johan van Overtveldt kazao je da grčka vlada mora u interesu svoga naroda i ekonomije ispuniti dogovore i provesti reforme koje su dogovorene.

Prema Bildu i ministri financija Litve i Slovenije nagovaraju Grčku da proguta gorku pilulu.

index.hr

tačno.net
Autor 18.6.2015. u 08:59