Bivša ambasadorka Jovanović
Perfektna svjedokinja

Roland Nelles
Autor 19.11.2019. u 14:43

Bivša ambasadorka Jovanović<br> Perfektna svjedokinja

Bivša ambasadorka SAD u Ukrajini Maria Jovanović, izložila je pred američkim kongresom kojim metodama rade predsjednik Trump i njegovi pomagači. Je li to zaokret u postupku opoziva?

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Ona tu sjedi, potpuno uspravno. Sve oči u velikoj sali za sastanke kongresa SAD uprte su u nju: Maria Jovanović, bivša američka ambasadorka u Ukrajini, koju je prošlog aprila predsjednik Donald Trump, pod upitnim okolnostima opozvao sa njene pozicije. Na reveru ima broš u formi američke zastave i djeluje veoma koncentrisano.

„Zaklinjete li se da ćete govoriti istinu i samo istinu, tako vam bog pomogao?“, pita je predsjednik odbora Adam Schiff. „Da“, odgovara ona kratko i klima glavom.

To što slijedi je vjerovatno najspektakularnije ispitivanje u istrazi za mogući opoziv Donalda Trumpa. U međuvremenu će predsjednik SAD iz Bijele kuće svjedokinju osobno i uživo u jednom tvitu oklevetati dok će je nasuprot tomu prisutni u sali nagraditi glasnim aplauzom.

Više od šest sati Maria Jovanović govorila je o svojoj istoriji ukrajinske afere. Razjasnila je sa kojim metodama Donald Trump i njegovi asistenti slijede svoje ciljeve, kako obrću stvarnost, i kako istovremeno pokušavaju da svakoga ko im se nađe na putu oklevetaju, zastrašuju ili čak da mu prijete.

To je istorija o ljudskoj sramoti i o odvažnosti, koja je generalno, ali posebno u eri Trumpa, potrebna, da bi kao vjerna državna službenica dala izjavu protiv vlastitog predsjednika.

Jovanović je za demokrate u Kongresu perfektna svjedokinja protiv Trumpa: Ona je stalno smirena, ozbiljna i govori mirnim glasom. Ona je diplomirala na vrhunskom univerzitetu Princeton i već 33 godine služi u ministarstvu vanjskih poslova SAD. Za svoju zemlju radila je u veoma opasnim a malo privlačnim zemljama kao Somalija. Republikanac George W. Bush i demokrata Barack Obama imenovali su je na tri različite ambasadorske pozicije. Više puta je za svoju službu u ministarstvu vanjskih poslova dobijala priznanja.

 „Zašto je naš sistem zakazao?“

Sa svojom biografijom Maria Jovanović upravo izgleda kao prototip nepotkupljive, vanpartijske službenice. Ona je uvijek vjerovala da je najplemenitiji zadatak saradnika ministarstva vanjskih poslova SAD da služe nacionalnim interesima SAD i javnog dobra, sasvim svejedno koja partija vodi zemlju. Do danas joj je nejasno kako se moglo desiti da jedan američki ambasador bude tako opozvan sa dužnosti kako se to njoj desilo. „Zašto je naš sistem zakazao?“ pita se ona.

Jovanović impresivno opisuje vrijeme provedeno u Kijevu. Ona govori o tome kako je kao ambasadorka SAD pokušala da se bori protiv korupcije jer je morala gledati kako tadašnji državni tužilac zemlje Jurij Lutšenko ne preduzima ništa protiv podmićivanja nego je sam upleten u korupcione afere.

Njena iskrenost i njena korektnost bila su međutim za nju pogubni. Ispričala je kako su Trumpov advokat Rudolph Giuliani i Trumpov sin Donald Junior u savezu sa upravo tim Lutšenkom i ukrajinskim poslovnim partnerima sistematski pokušavali da je ocrne sa lažnim optužbama. Očigledno da im je svima diplomatkinja bila trn u oku.

Kasnije joj je postalo jasno o čemu se prije svega radi: Stare, korumpirane elite u Ukrajini htjeli su je se osloboditi jer je ometala njihove poslove. A Trump i Giuliani htjeli su ukrajinsku vladu potaknuti da povede istragu protiv Trumpovog političkog rivala Joe Bidena i njegovog sina Huntera. Očigledno da su najvišu američku diplomatkinju pritom vidjeli kao prepreku.

Ona je bila žrtva prave „kampanje poziva na atentat“, kaže Jovanović. U medijima bliskim Trumpu kao što je Fox News Jovanović je bila oštro napadana. Donald Trump Junior označio ju je na tviteru indirektno kao „vic figuru“. Prigovoreno joj je da je govorila loše o predsjedniku. I čak je rečeno da je ona sama sprječavala istrage protiv korupcije u Ukrajini. Navodno je ukrajinskim istražiteljima dala listu osoba protiv kojih se ne smije voditi istraga.

„Ništa od toga nije istina“, kaže Jovanović.

Činjenica je da su sve optužbe odbačene i u zvaničnom stanovištu ministarstva inostranih poslova SAD. Ipak Jovanović je u aprilu morala napustiti svoju poziciju kao ambasadorka u Kijevu. Predsjednik je tako htio: Ona je dobila poziv iz ministarstva inostranih poslova u kome je od nje zahtijevano da se slijedećim avionom vrati u SAD. Rečeno joj je da je njena „bezbjednost“ u opasnosti. Šta je time mišljeno nisu joj objasnili.

Apsolutno dno

Nakon njenog povratka u Vašington zamjenik ministra vanjskih poslova John Sullivan joj je tada rekao da se protiv nje vodi kampanja. Prema mišljenju ministarstva ona nije napravila nikakvu grešku ali predsjednik je izgubio „povjerenje“ u nju, rekao je Sulliven. Stvarno obrazloženje zašto je predsjednik nije htio više vidjeti u Kijevu, nije joj dato.

U međuvremenu Jovanović se još nadala tomu da će je njen direktni pretpostavljeni, ministar vanjskih poslova Mike Pompeo, u najmanju ruku uzeti u zaštitu. Međutim od Pompea se nije čulo ništa. Na upit u biro ministra da bi se ministar sa izjavom pod zakletvom postavio za nju nije bilo odgovora.

Ona zna da predsjednik u svakom momentu ima pravo da se opozove ambasadora, kaže Jovanović. „Ali zašto se zato protiv mene morala voditi kampanja poziva na smrt?”

Apsolutno dno došlo je za Jovanović mjesecima nakon njenog opoziva kada je Bijela kuća krajem septembra objavila memorandum o telefonskom razgovoru između Trumpa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. U tom razgovoru Trump je pritiskao Zelenskog da otvori istragu protiv Bidena. Međutim on je govorio i o njoj, Mariji Jovanović. Tako je saznala da ju je vlastiti predsjednik ocrnio pred predsjednikom druge države.

Trump ju je nazvao „lošim vijestima“ i predviđao je da će ona „proći još neke stvari“. To je za nju zvučalo kao „neodređena prijetnja“ i ona se kroz to stvarno osjećala ugroženom. „Nisam mogla vjerovati. Bila sam šokirana i povrijeđena.“

Jedan dobar dan za demokrate

Kod demokrata se vide zadovoljna lica. Oni primjećuju da ovdje dobijaju upravo ono šta su htjeli ostvariti. Jovanović se pokazuje kao pouzdan i vjerodostojan svjedok protiv Trumpa i njegovih doušnika. To može pomoći opoziciji da ubjedi više Amerikanaca nego do sada da podrže postupak opoziva protiv Trumpa. Dosada su zemlja i američki kongres podijeljeni po pitanju da li Trumpu treba oduzeti mandat.

Posebno lijepo za demokrate: Čak i republikanskim poslanicima u sali nije prilikom saslušanja Jovanović dolazilo na pamet ništa čime bi mogli napast na svjedokinju. Mnogi su se ponašali tako pristojno da su zahvaljivali Jovanović za njenu dugu, vjernu službu za Ameriku.

Za skandal dana morao se zato pobrinuti opet sam Trump: Još dok je Jovanović govorila on ju je vrijeđao preko tvitera: Sve čega se ona „dohvatila“ postalo je „loše“. „Ona je započela u Somaliji i kako se to tamo završilo?“ Da li je tvit bila dobra ideja, pokazaće se. Demokratski predsjednik odbora Schiff, odmah je predbacio Trumpu pritisak na svjedokinju. Prema zakonu i to je kažnjivo – i moglo bi se u postupku opoziva uzeti kao dalji bod optužbe protiv Trumpa. „Neki od nas shvataju pritisak na svjedoke veoma, veoma ozbiljno“, upozorio je Schiff.

Maria Jovanović je reagovala na Trumpov tvit za vrijeme saslušanja sa mješavinom iznenađenja i nešto gorčine. Šta ona osjeća zbog takvog tvita predsjednika, htio je znati od nje predsjednik odbora Schiff.

Jovanović je kratko uzdahnula. Onda je rekla: „To je veoma zastrašujuće.“

spiegel.de

Roland Nelles
Autor 19.11.2019. u 14:43