Bivši europski čelnici pokreću “Marshallov plan za Ukrajinu”

tačno.net
Autor 4.3.2015. u 10:21

Bivši europski čelnici pokreću “Marshallov plan za Ukrajinu”

Nekoliko bivših europskih čelnika, među kojima bivši europski povjerenici Guenter Verheugen i Peter Mandelson, te bivši ministri Bernard Kouchner i Peer Steinbrueck, najavili su u utorak u Beču pokretanje budućeg »Marshallovog plana za Ukrajinu«

Nekoliko bivših europskih čelnika, među kojima bivši europski povjerenici Guenter Verheugen i Peter Mandelson, te bivši ministri Bernard Kouchner i Peer Steinbrueck, najavili su u utorak u Beču pokretanje budućeg »Marshallovog plana za Ukrajinu«.

»Ako uspijemo predstaviti taj plan … francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, ispunit ćemo ono što je uspio George Marshall, jedan od očeva Europe«, rekao je francuski filozof Bernard-Henry Levy, glasnogovornik te inicijative poticanja zbližavanja Ukrajine s Europskom unijom.

Uz podršku oligarha Dmitrija Firtacha, »Agencija za modernizaciju Ukrajine«, predstavljena u utorak u Beču, trebala bi prikupiti 300 milijarda eura. »EU, kao i Ukrajina, treba sudjelovati. Trebamo takvo unutrašnje tržište«, rekao je Firtach.

Sudionici žele do jeseni razraditi glavni plan za obnovu zemlje, inspiriran planom američkog državnog tajnika Georgea Marshalla nakon Drugog svjetskog rata u Europi.

Verheugen, bivši povjerenik za proširenje, bit će zadužen za integraciju Ukrajine, Mandelson za trgovinu, Steinbrueck, bivši njemački ministar financija za poreznu politiku, a Kouchner, bivši francuski ministar vanjskih poslova i suosnivač nevladine udruge Liječnici bez granica, za zdravstvo.

novilist.hr

tačno.net
Autor 4.3.2015. u 10:21