Bivši ministar kritizirao Merkel zbog antiuseljeničkih skupina

tačno.net
Autor 29.12.2014. u 11:05

Bivši ministar kritizirao Merkel zbog antiuseljeničkih skupina

Bivši njemački ministar i pripadnik konzervativnog CSU-a koalicijskog partnera CDU-a kancelarke Angele Merkel Hans-Peter Friedrich u nedjelju je kancelarku optužio da zemlju vodi u smjeru koji je osnažio euroskeptičnu stranku AfD i novi antiimigracijski pokret.

Friedrich, koji je u veljači bio prisiljen odstupiti s položaja zbog curenja informacija, rekao je da je Merkel “katastrofalno pogriješila” kad se pokušala dodvoriti biračima lijevog centra, a zanemarila one s desnice.

On smatra da su birači koji se se okrenuli AfD-u i osigurali mu zastupnička mjesta u parlamentima triju njemačkih saveznih država na temelju programa koji se prošle godine s euroskepticizma usredotočio na pitanja imigranata to učinili zato što su se osjetili izdanima.

“Da ste me pitali prije dvije godine, bio bih rekao da ćemo ih potpuno ukloniti time što ćemo im oduzeti teme kojima se bave. No Angela Merkel se umjesto toga pozabavila temama socijaldemokrata i zelenih”, rekao je Friedrich u razgovoru za tjednik Der Spiegel.

“To može biti kratkoročno uspješno, kao što su pokazali izbori, ali dugoročno je to katastrofalna pogreška koja može dovesti do podjela i slabljenja konzervativnog bloka”, kazao je.

Smatra i da je kancelarka djelomično odgovorna za uspon antiuseljeničkog pokreta Pegide, koji svakog tjedna u Dresdenu održava prosvjede protiv imigracijske politike Njemačke, u koju je prošle godine stiglo više useljenika nego ikad prije.

Rezultati ispitivanja javnog mnijenja ovog mjeseca pokazali su da većina Nijemaca smatra da vlada Angele Merkel posvećuje premalo pozornosti pitanjima imigranata i tražitelja azila.

novilist.hr

tačno.net
Autor 29.12.2014. u 11:05