Bivši predsjednici Bush neće podržati kandidaturu Donalda Trumpa

tačno.net
Autor 6.5.2016. u 09:19

Bivši predsjednici Bush neće podržati kandidaturu Donalda Trumpa

Bivši američki predsjednici George H. W. Bush i George W. Bush neće podržati kandidaturu Donalda Trumpa za novog američkog predsjednika, izjavili su u četvrtak njihovi savjetnici za lokalne medije.

To je prvi put da 91-godišnji bivši predsjednik Bush ne podržava republikankog kandidata, iako je na pet prethodnih izbora njima pružao podršku.

Republikanski političari bore se kako da definiraju podršku ili protivljenje za Donalda Trumpa.

Trumpovi preostali protivkandidati povukli u se iz izborne utrke u ovoj sedmici, ostavljajući ga kao najvjerovatnijeg dobitnika republikanske nominacije za američkog predsjednika.

Obojica bivših predsjednika Bush u ovoj su godini bili u u predizbornom štabu bivšeg guvernera Floride Jeba Busha, koji se povukao iz utrke u februaru.

Obojica su podržavala ranije republikanske predsjedničke kandidate – Johna McCaina u 2008 i Mitta Romneya u 2012.

Iako nijedan od dvojice bivših predsjednika nije otvoreno napao Trumpa ili njegove političke prijedloge, George W. Bush prikriveno je kritikovao Trumpa na predizbornom skupu svog mlađeg brata, rekavši: “Najjača osoba obično nije najglasnija u sobi”.

– Razumijem da su Amerikanci bjesni i nezadovoljni. Nije nam, međutim, potreban neko u Ovalnom uredu ko će podgrijavati bijes i nezadovoljstvo – poručio je George W. Bush publici u Južnoj Karolini, prenosi BBC.

RSE

tačno.net
Autor 6.5.2016. u 09:19