Bivši turski premijer: Davutogluov kasni obračun sa Erdoganom

Anna-Sophie Schneider
Autor 3.5.2019. u 09:33

Bivši turski premijer: Davutogluov kasni obračun sa Erdoganom

 Foto: ADEM ALTAN/ AFP

Biću ti vjeran do poslednjeg trenutka obećavao je nekada Ahmet Davutoglu svome predsjedniku Erdoganu – čak i nakon njihovog razlaza. Sa tim pomirenjem je izgleda sada kraj: Bivši premijer se izjasnio.

Piše: Anna-Sophie Schneider
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Bez Recepa Tayyipa Erdogana Ahmet Davutoglu vjerovatno nikada ne bi došao na ideju da ide u politiku. Današnji turski predsjednik angažovao je 2002. profesora politike kao savjetnika i učinio ga je svojim najvažnijim  sugovornikom u pitanjima vanjske politike. Za kratko vrijeme Davutoglu je postao ministar vanjskih poslova  i  – kada je Erdogan preuzeo poziciju predsjednika – postao je njegov povjerljivi nasljednik kao šef AKP i premijer. Onda je međutim došlo do svađe između dugogodišnjih prijatelja. Davutoglu je 2016. morao otići. Sa kritikom je uprkos razlazu bio suzdržan – do sada.

Prije nekoliko dana objavio je Davutoglu na Facebooku manifest na nekoliko stranica u kome se opširno obračunava sa politikom Erdogana i AKP. U neuobičajeno oštrom tonu Davutoglu pripisuje vođstvu partije odgovornost za loše rezultate na komunalnim izborima 31. marta. Tada je Erdoganova partija izgubila više velikih gradova, među njima Istanbul i Ankaru.

Arogantna politika“ AKP

U prilogu je napisano da sa aspekta danas preovađujuće „arogantne politike“ AKP mora prihvatiti činjenicu da se javna podrška gubi. Davutoglu oštro kritikuje i alijansu sa ultranacionalističkom MHP. Ovom suradnjom AKP postaje talac  male poltičke grupacije, piše on.

Davutoglu upozorava da rezultate izbora treba priznati. Politika ima obavezu da respektuje odluku naroda, piše on i time aludira na nastojanja AKP da se rezultati u Istanbulu ponište. Odluka Vrhovne izborne komisije (YSK) oko podnesenog prijedloga još nije donesena. Kandidat opozicije Ekrem Imamoglu je ipak već položio zakletvu kao gradonačelnik.

Za loše izborne rezultate Davutoglu smatra odgovornim odnos AKP prema brizantnoj gospodarskoj situaciji. „Mi ne možemo krizu savladati ako poričemo njeno postojanje“, piše on. Erdogan je u poslednje vrijeme krivicu za sadašnju situaciju prebacivao na inostrane medije. Kao da je njihovo izvještavanje izazvalo krizu. Davutoglu smatra da jedino vlada nosi odgovornost za to. „ Korjeni gospodarske krize koju sada doživljavamo leže u krizi vlade“, piše nekadašnji uticajni političar i pri tome cilja na vrh AKP. Međutim u ovom obračunu Erdogan lično nije ni jedanput pomenut.

Erdogan je oslabljen

Da Davutoglu baš sada prekida svoju šutnju pokazuje koliko je oslabljen turski predsjednik. Doduše Davutoglu već odavno ne sjedi u parlamentu ali je još uvijek član AKP. Erdogan opet u svojim redovima ne trpi „izdajice“ kako to on uvijek kaže. Davutoglu to zna, konačno njegov nesuglas sa Erdoganom značio je tada kraj njegove političke karijere.

Davutoglu je 2016. u svojoj poziciji kao šef AKP i premijer pokušavao da provede vlastite političke akcente. Među ostalim postavio se protiv izmjene ustava za uvođenje predsjedničkog sistema čemu je težio Erdogan. Vođstvo AKP je nakon toga ograničilo ovlasti tadašnjeg premijera. Brzo nakon toga Davutoglu je odstupio. Tada nije kritikovao. Umjesto toga zaklinjao se u svome obrazloženju ostavke na vjernost Erdoganu. „Biću lojalan našem predsjedniku do poslednjeg daha“, rekao je tada.

Sada se Davutoglu očigledno postavlja protiv politike Erdogana, kritikuje ophođenje sa opozicijom, suzbijanje slobode štampe i partijski stil rukovođenja. To hrani glasine o tome da bivši premijer planira povratak u politiku. Već dugo se u Turskoj špekulira o tome da bi on mogao osnovati vlastitu partiju. On se o tome do sada nije izjašnjavao a za to mu vjerovatno nedostaje i podrška. Doduše nezadovoljstvo unutar AKP je poraslo. Tako naprimjer američki magazin  “The Atlantic” citira više članova partije koji su se nakon izbora kritički oglasili. Doduše Davutoglu unutar AKP nije nesporan.

Erdoganovo upozorenje

Bivši premijer je godinama uticao na tursku politiku. Njegov neoosmanski pristup i danas stoji iza turske vanjske politike. U cjelini radi se o povezivanju islamskih zemalja i vodećoj ulozi Turske. Davutoglu je i sam godinama učestvovao u Erdoganovoj razgradnji demokratije. Nakon njegove kritike do sada se javno nije oglasio niko iz vrhova AKP.

Kratko nakon objavljivanja manifesta na Facebooku Erdogan je uputio upozorenje na članove partije. „Djelovanje nekih ljudi iz partije je teško probavljivo“, rekao je na jednom partijskom skupu prošle subote. Nikoga nije imenovao.

„Pozvaćemo ih na odgovornost kada za to dođe vrijeme. Nećemo ih nositi na našim plećima“, dodao je Erdogan. „Šta se dešava i nekoj provinciji, u nekom okrugu, sve te informacije dolaze nama.“ Koje mjere će preduzeti Erdogan nije naveo.

spiegel.de

Anna-Sophie Schneider
Autor 3.5.2019. u 09:33