Bivši visoki dužnosnik tvrdi da Kim Jong-un više ne kontrolira Sjevernu Koreju

tačno.net
Autor 3.10.2014. u 10:03

Bivši visoki dužnosnik tvrdi da Kim Jong-un više ne kontrolira Sjevernu Koreju

GRUPA elitnih izgnanika iz Sjeverne Koreje okupila se u rujnu u Nizozemskoj i razgovarala o stanju režima u naciji kojoj su svojedobno služili. Na konferenciji su se našli bivši diplomati, viši službenici iz Ministarstva sigurnosti i visoki vojni dužnosnici, no ključni govor je ponudio Jang Jin-sung, koji je bio zadužen za propagandu u vrijeme diktature Kim Jong-ila.

Jang je tijekom govora izrekao iznenađujuću tvrdnju da je Sjeverna Koreja usred građanskog rata.

Prema njegovim riječima, bivši dužnosnici kontraobavještajne zajednice i članovi ureda za Organizaciju i upravljanje (OGD) odbijaju primati naredbe Kim Jong-una.

OGD je efektivno preuzeo kontrolu nad zemljom, tvrdi Jin-sung, a ključa i sukob između različitih frakcija koje žele zadržati potpunu kontrolu nad sjevernokorejskom ekonomijom.

”S jedne strane, to su ljudi koji žele zadržati režimski monopol,” rekao je Jang u četvrtak za VICE News. ”S druge, nije da su oni u otvorenom sukobu s režimom, već, u smislu političkih smjernica, oni žele iskoristiti situaciju i steći utjecaj. To nije svjestan civilan rat, ali imamo te dvije snage koje su međusobno isključive.”

Jangove izjave stižu u trenutku kad izostanak Kim Jong-una, 31-godišnjeg nasljednika titule Vrhovnog vođe preuzete od pokojnog diktatora Kim Jong-Ila, izaziva radoznalost svjetskih medija.

Jong-un se u javnosti nije pojavio gotovo mjesec dana, a posljednji put je viđen kako šepa na komemoraciji održanoj povodom smrti njegova pradjeda, Kim Il-sunga.

O zdravstvenom stanju aktualnog sjevernokorejskog diktatora je nezahvalno nagađati, Jong-un je izostao sa sjednica Vrhovnog vijeća u rujnu, a domaćoj javnosti je pušten propagandni film u kojem šepa s bolnim izrazom na licu. ”Usprkos neugodnosti, naš Maršal nastavlja voditi naciju,” rekao je pripovjedač u videu.

Južnokorejski mediji pak javljaju da strastveni pušač Kim pati od ”gihta, hiperuricemije, hiperlipidemije, pretilosti, dijabetesa i visokog krvnog tlaka.”

Kako bilo, izostanak Kim Jong-una iz javnosti je pokrenuo novu rundu nagađanja i špekulacija o stabilnosti sjevernokorejskog režima i o tome što će se dogoditi sa zemljom kad mladi diktator umre ili bude uklonjen.

index.hr

tačno.net
Autor 3.10.2014. u 10:03