Blinken na ministarskom sastanku Quad grupe

tačno.net
Autor 5.2.2022. u 08:27

Blinken na ministarskom sastanku Quad grupe

foto: DW

Osim američkog državnog sekretara, sastanku će prisustvovati kolege iz Indije i Japana, kako bi raspravljali o pomorskoj sigurnosati i saradnji u borbi protiv COVID-19.

Američki državni sekretar Antony Blinken otputovat će u Australiju naredne sedmice na ministarski sastanak grupe Quad kome će također prisustvovati njegove kolege iz Indije i Japana kako bi raspravljali o pomorskoj sigurnosati i saradnji u borbi protiv COVID-19, saopćio je State Department, prenosi Fena.

Šef američke diplomatije također će otputovati i na Fidži, u prvoj posjeti jednog američkog državnog sekretara toj otočnoj zemlji nakon 1985. godine kako bi razgovarao o “putevima napretka ka slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku”, saopćio je State Department, koristeći termin američke administracije za azijsko-pacifičku regiju.

Kina nije spomenuta u saopćenju

Nakon Fidžija, Blinken će oputovati u Honolulu, Havaje, 12. februara gdje će biti domaćin trilateralnog sastanka s kolegama iz Japana i Južne Koreje na kome će se raspravljati o “prijetnji sjevernokorejskog nuklearnog i raketnog programa i ostalim aktuelnim globalnim izazovima”.

Kina nije spomenuta u saopćenju u kome se objavljuje Blinkenova turneja, ali je Quad grupa usmjerena na suprotstavljanje rastućem uticaju Pekinga, prenosi AFP.x

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 5.2.2022. u 08:27