Blinken: SAD se u januaru vraća u Vijeće za ljudska prava UN-a

tačno.net
Autor/ica 11.12.2021. u 09:21

Blinken: SAD se u januaru vraća u Vijeće za ljudska prava UN-a

foto: FTV

SAD je izašao iz Vijeća 2018. godine, zbog ‘neprijateljskog stava” tog tijela prema Izraelu.

Promovisanje poštivanja ljudskih prava je u centru vanjske politike SAD-a, saopštio je State Department povodom 73. godišnjice od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima (UDHR) i najavio da će se od januara sljedeće godine ponovo pridružiti Vijeću Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

„Dok se svijet suočava sa genocidom i drugim zločinima, sistemskim rasizmom i nejednakošću, erozijom slobode izražavanja, ugnjetavanjem i marginalizacijom zbog rase, etničke pripadnosti, spola, vjere, seksualne orijentacije ili identiteta, i često samo zbog izražavanja neslaganja, između mnogih drugih kršenja ljudskih prava, UDHR je važniji nego ikad”, istaknuto je u saopštenju koje je potpisao američki državni sekretar Antony Blinken.

‘Podržavati ljudska prava i dostojanstvo’

“Cilj nam je da vidimo da Vijeće ispunjava svoj mandat promovisanjem univerzalnog poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda svih, između ostalog, promovisanjem odgovornosti za pokušaje uskraćivanja ljudskog dostojanstva pojedinaca, uključujući marginalizovane grupe”, rekao je Blinken, prenijela je Beta.

On je naveo da će SAD nastaviti podržavati ljudska prava i dostojanstvo širom svijeta.

SAD je izašao iz Vijeća UN-a za ljudska prava 2018. godine, a tadašnja američka ambasadorka rekla je da to tijelo “licemjerno i beskorisno”, koje ne prestaje da “pokazuje neprijateljstvo prema Izraelu”.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 11.12.2021. u 09:21