Bliski istok: Izrael oslobodio 26 Palestinaca

tačno.net
Autor 30.10.2013. u 17:29

Bliski istok: Izrael oslobodio 26 Palestinaca

Izrael je ponovo oslobodio Palestince, 26 bivših zatvorenika dovezeni su u Zapadni Jordan i Gazu i tamo su bili slavljeni. Kratko nakon toga data je informacija da u Istočnom Jerusalemu treba da se izgradi 1500 novih stanova za jevrejske doseljenike.

By:kgp/dpa/AFP
Preveo: Ešref Zaimbegović

U toku jednog dana Izrael je oslobodio palestinske zatvorenike i najavio nove građevinske projekte.

U noći na srijedu trebala je druga grupa palestinskih zatvorenika, osuđenih na dugogodišnje kazne, napustiti zatvor. Ukupno 26 ljudi osuđenih zbog ubistva Izraelaca ili kolaboratera su oslobođeni, rekla je glasnogovornica izraelske uprave zatvora, Sivan Weizman. Neki od njih su bili u zatvoru čak 28 godina. Oslobađanje treba da potpori mirovne pregovore.

Rodbina je pozdravila 21 bivšeg zatvorenika u Zapadnom Jordanu i pet u Gazi i slavila ih je kao junake borbe za slobodu. Priređen je i vatromet.

Nasuprot tomu u Izraelu su se čule gorke optužbe rodbine žrtava zbog prijevremenog oslobođenja “terorista okrvavljenih ruku”. Njihov pokušaj da sudski spriječe ovu akciju propao je već kod prvog oslobađanja 13. augusta.

Izrael je za ponovno otpočinjanje mirovnih pregovora sa Palestincima krajem jula, koje su inicirale USA, obećeo oslobođenje ukupno 104 zatvorenika koji su bili uhapšeni već prije ili kratko nakon potpisivanja Mirovnog ugovora u Oslu 1993.

Trećina planiranih devetomjesečnih pregovora je već prošla. Zvanično skoro da nema nikakvih informacija o toku razgovora, ali što je procurilo zvuči više pesimistički. Malo ih je koji vjeruju da bi se dvije strane do proljeća mogle dogovoriti o kompletnom mirovnom ugovoru i stvaranju palestinske države.

 “Okrvavljene ruke”

Izgradnja izraelskih naselja u palestinskim oblastima ugrožava pregovore. Međutim odmah poslije oslobađanja zatvorenika izraelski armijski radio je javio da treba da se gradi 1500 novih stanova za izraelske naseljenike u Istočnom Jerusalemu.

Premijer Benjamin Netanjahu očito želi udovoljiti unutrašnjopolitičkim kritičarima, koji su u jednom dijelu njegovi koalicioni partneri. Partija Jevrejski dom, koja je bliska naseljenicima i drugi ultranacionalisti su žestoko protestovali protiv oslobađanja “Palestinaca sa okrvavljenim rukama”.

Projekt naselja je jedan od najvećih u Istočnom Jerusalemu od okupacije od strane Izraela 1967. godine.Vođstvo Izraela zauzelo je dio grada nakon Šestodnevnog rata i kasnije ga anektiralo. Ujedinjene nacije to nisu nikad priznale. Od 1967. naselilo se u više četvrti istočnog Jerusalema više od 200.000 naseljenika.

Palestinci međutim hoće da Istočni Jerusalem bude glavni grad njihove vlastite države i smatraju da izraelski planovi naseljavanja predstavljaju jednu od najvećih prepreka za miroljubivo rješenje.

Za ponovne direktne razgovore između Izraela i Palestinaca, koji su započeli krajem jula, zaustavljanje gradnje naselja nije bilo dogovoreno kao preduslov. Posrednici iz USA međutim insistiraju na tome da se dalja gradnja naselja ograniči i da ta naselja nakon mirovnog sporazuma u okviru razmjene područja ostanu u Izraelu.

spiegel.de

tačno.net
Autor 30.10.2013. u 17:29