Bliži li se kraj Netanjahuove vladavine?

tačno.net
Autor 4.3.2019. u 09:15

Bliži li se kraj Netanjahuove vladavine?

Šanse izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Benjamin Netanyahu) da na izborima sledećeg meseca dobije peti mandat na čelu vlade smanjene su pošto je protiv njega najavljena optužnica za korupciju, dok je u zaletu njegov glavni rival, general Beni Ganc (Benny Gantz), novajlija u politici bez ozbiljnog političkog programa, pišu svetski mediji.

Gubitak podrške

Agencija Blumberg (Bloomberg) piše da bi, prema poslednjim anketama, optužbe za korupciju koje državni tužilac Avihai Mandelblit (Avichai Mandelblit) najavljuje protiv Netanjahua mogle biti dovoljne da pomere rezultate izbora ka opoziciji levog centra.

Mandelblit je u četvrtak najavio da će podneti optužnicu protiv Netanjahua, što je prvi put da je aktuelni izraelski lider toliko blizu krivične optužbe, piše Blumberg, ali dodaje da bi taj proces mogao da traje mesecima i da sasvim sigurno neće biti završen pre izbora 9. aprila. Netanjahuu prete optužnice za korupciju, prevaru i zloupotrebu poverenja zbog stvaranja povoljnih uslova za najveću telekomunikacionu kompaniju koju kontroliše njegov prijatelj, u zamenu za povoljno medijsko izveštavanje.

Anketa objavljena u nedelju pokazuje da bi blok Plavo i belo, koji predvode Ganc i bivši ministar finansija Jair Lapid (Yair), mogao da obrazuje vladu s podrškom 61 poslanika, u odnosu na 59 koji bi podržali desničarsku vladu Netanjahuove stranke Likud. Pre najave optužnice ankete su predviđale da će Netanjahuov blok imati 61 poslanika, ukazuje Blumberg.

Borba života

CNN piše da će Netanjahu, da bi došao do petog mandata, morati da izdrži političku borbu svog života. Osim suočavanja s mogućom optužnicom i borbe za podršku građana, Netanjahu će morati da se potruditi i oko svojih dosadašnjih desničarskih koalicionih partnera. Ali, pored svega toga, veliku glavobolju bi mu mogao doneti njegov prijatelj i saveznik – predsednik SAD Donald Tramp (Trump), ocenjuje američka televizija.

Izraelski premijer tek treba da vidi da li su uspeli njegovi pokušaji da diskredituje istrage u stilu “svog prijatelja Donald Trumpa” – nazvao ih je “lovom na veštice pod vodstvom medija i njihovih lažnih vesti”, ocenjuje CNN i dodaje da će se Netanjahu, čak i da pobedi na izborima i okupi desničarsku vladu, uskoro suočiti sa sledećim izazovom: Trampovim mirovnim planom.

“Netanjahu nije dao nijednu veliku javnu izjavu koja bi podržala ili odbacila ‘dogovor veka’ (Deal of the Century) Trampove administracije. To je u redu, jer su njegovi potencijalni koalicioni partneri to učinili za njega”, navodi CNN i podseća da je vođa jedne od desničarskih stranaka plan nazvao “jasnom i neposrednom opasnošću”, dok je drugi rekao da će se boriti da se zaustavi Trumpov plan.

S takvom retorikom, “dogovor veka” bi imao nultu šansu za uspeh na izraelskoj strani, istakao je CNN, dodavši da je to ostavilo Netanjahua u neugodnom položaju – ako prihvati plan, gubi koaliciju, a ako odbije plan, gubi Trampa.

Pitanje je kada će Netanjahu morati da ode

U osvrtu za Atlantik (The Atlantic) Nejtan Saks (Natan Sachs), direktor Centra za bliskoistočne politike pri neprofitnoj organizaciji Brukings institucija (Brookings Institution), piše da je najava podizanja optužnice veliki udarac za Netanjahua, čija izborna strategija više deluje “kao scenario za političko pozorište”.

Umesto ka javnosti ili protivkandidatima, on je svoje nastupe usmerio na državnog tužioca Mandelblita “jer je uveren da je bolji od svojih rivala i spremniji je da učini sve što je potrebno da bi pobedio”, napisao je Saks, ističući da je jedina svrha predstave bila je da se odbaci optužnica. Prva pukotina u strategiji je nastala kada je opozicioni centar uspeo da se ujedini, a zatim kad je kao protivkandidat predstavljen Ganc “koji može preuzeti Netanjahuovu najjaču kartu” – bezbednost, ocenjuje direktor Centra za bliskoistočne politike pri Brukings instituciji.

Ako Netanjahu pobedi, njegov sledeći zadatak će biti da traži imunitet u novom parlamentu. “Francuski zakon”, kako ga Izraelci nazivaju, dao bi premijeru imunitet od krivičnog gonjenja dok je na dužnosti, ali će sve to zajedno biti teško, ističe Saks – Netanjahu treba da dovede desničarski blok do izborne pobede, da dobije dovoljnu podršku da bude imenovan za premijera, a zatim da ubedi saveznike da usvoje nepopularan i veoma upitan zakon.

Saks ocenjuje da bi Netanjahu, bez obzira što još nije optužen, a kamoli osuđen, i dalje mogao pobediti na izborima jer je jedan od najiskusnijih izraelskih političara, ali verovatno neće biti premijer još dugo. “Pre samo godinu ili dve, izgledalo je teško zamislivo da bi vladavina Netanjahua mogla nestati. Sada se čini da je veće pitanje da li će biti prisiljen da ode s funkcije i kada”, napisao je Saks za Atlantik.

Interesi iznad moralnih obzira

Kolumnista Njujork tajmsa (The New York Times) Bret Stivens (Stephens) piše da će Netanjahu, kada bude napisano poslednje poglavlja njegovog političkog života verovatno ostati upamćem kao izraelski Ričard Nikson (Richard Nixon): politički prepreden, strateški lukav, toksično manjkav.

Mada je s izraelskog gledišta Netanjahu dosta efikasan premijer imajući u vidu ekonomiju ili bezbednost, njegovo nasleđe je ukaljano korupcijom, saradnjom s netrpeljivom ekstremnom desnicom i demonizacijom političkih protivnika, ističe Stivens navodeći da pored krivičnog postupka postoji niz drugih otežavajućih stvari oko Netanjahua.

S usponom Ganca, Netanjahu se okrenuo glasačima dalje na desnici i jedan od ključnih ljudi u novoj vladajućoj koaliciji bi mogao biti lider rasističke stranke Jevrejska moć, što je samo dovoljan razlog da Netanjahu ne treba više da vodi zemlju, ocenjuje kolumnista Njujork tajmsa i dodaje da su na listi i demagoški napadi na izraelske Arabe, bliskost s ekstremnim desničarima u Evropi poput mađarskog premijera Viktora Orbana ili simpatije za izraelskog vojnika koji je hladnokrvno ubio ranjenog palestinskog teroristu.

Netanjahu je čovek kojem nijedan moralni obzir nije iznad političkih interesa i njegov glavni politički interes je on sam, ocenjuje Stivens i ističe da problem nije samo moralan jer se Jevreji širom sveta suočavaju s antisemitizmom, dok je cionizam postala pogana reč u levičarskim krugovima, čemu izraelski premijer daje kredibilitet jer se nesporni rasisti uvlače u vladajuću koaliciju.

Politička zvezda bez politike

Beni Ganc, bivši vojni komandant bez političkog iskustva i programa, najozbiljniji je kandidat da smeni Netanjahua, kladeći se na zamor birača aktuelnim premijerom kojeg optužuje da seje podele i urušava institucije, piše Observer (The Observer), sestrinski nedeljnik britanskog Gardijana (The Guardian).

Ganc deluje kao politička zvezda, ali manjak političke težine i sklonost ka nejasnim obećanjima daju hranu njegovim kritičarima, ocenjuje Observer, ali i ukazuje da je lajmotiv izraleske politike čežnja glasača za liderima s vojnim kvalifikacijama – Ganc je 12 načelnik generalšaba koji ulazi u politiku, a dva njegova prethodnika Jicak Rabin (Yitzhak Rabin) i Ehud Barak su bili premijeri.

U zemlji s dubokim političkim podelama Ganc pokušava da privuče obe strane, mada su mnoge njegove političke ideje misterija, do te mere da je izraelski list Harec (Haaretz) pozvao njegovu stariju sestru da se raspita o njegovim stavovima, ali ni ona nije znala koji su njegovi politički pogledi, piše Observer.

Ganc da bi privukao što više može ljudi, istovremeno nastupa i kao desničar i kao levičar, ocenjuje Observer. Na primer, po bezbednosnim pitanjima je slao poruke i kao golub i kao jastreb – u njegovom video spotu je prikazan deo Gaze sravnjen sa zemljom posle rata koji je vodio i hvali se kako je Izrael tada ubio više od 1.364 terorista, dok u drugom videu kaže da nije sramota čeznuti za mirom i obećava da će nastojati da postigne dogovor s Palestincima.

RSE

tačno.net
Autor 4.3.2019. u 09:15

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija