Bogataši bježe od visokih poreza

Autor 3.9.2012. u 09:31

Bogataši bježe od visokih poreza

U posljednje vrijeme pariški odvjetnički ured Vincenta Grandila počeo je zaprimati vrlo slične zabrinute pozive. Tako je nedavno nazvao i dobro plaćeni izvršni direktor jedne od najprofitabilnijih francuskih tvrtki koji je izrazio nervozu.

Naime, predsjednik François Hollande kune se da će uvesti 75postotni porez na prihod osobama koje godišnje zarađuju više od milijun eura. “Trebam li se početi pripremati za selidbu u inozemstvo?”, upitao je navedeni direktor Grandila. Njegov savjet bio je: “strpite se i pričekajte. Barem zasad.” “Čak i mladi dinamični pojedinci koji zarađuju oko 200.000 eura pitaju se trebaju li ostati u državi u kojoj se na zaradu ne gleda pozitivno”, kaže Vincent Grandil iz odvjetničkog ureda Altexis, koji se specijalizirao za porezna pitanja velikih korporacija i imućnih pojedinaca.Prijedlog 75postotnog poreza na prihod, o kojemu parlament namjerava raspravljati već u rujnu, navodno za cilj ima ojačati stanje državnih financija kako se europska dužnička kriza pogoršava. No s obzirom da u Francuskoj ima razmjerno malo pojedinaca na koje bi se ovaj porez odnosio (prema procjenama između 7000 i 30.000 u zemlji sa 65 milijuna stanovnika), doprinos proračunu od 33 milijardi eura koliko vlada želi prikupiti u novimprihodima sljedeće godine bit će premali da bi utjecao na uspostavljanje uravnoteženog proračuna.Iako će ukupni iznos biti malen, neki analitičari tvrde da ovim poreznim udarom na bogate predsjednik Hollande želi sebi osigurati političko pokriće za bolne rezove koje će sljedeće godine vrlo vjerojatno morati napraviti u programima socijalne pomoći.

Ovaj bi porez mogao imati golemu simboličnu vrijednost kao udar novog predsjednika na jednakost, predsjednika koji je već izjavio da ne voli bogataše. Predsjednik Hollande prvi je francuski predsjednik iz redova socijalista od Françoisa Mitteranda 1980ih. Mnoge tvrtke bacile su se na proučavanje pričuvnih planova za selidbu dobro plaćenih menadžera i članova uprave, tvrde raznorazni konzultanti, odvjetnici, računovođe i agenti za prodaju nekretnina. Kažu da su neki bogataši već spremili kovčege i uputili se prema Britaniji, Belgiji, Švicarskoj i Americi. A i neke tvrtke odgodile su planove za ulaganja u Francusku ili otvaranje novih radnih mjesta u toj zemlji.Nakon što je Mitterand 1980ih povisio poreze, mnogi su bogataši napustili Francusku. Nedavno su Laetitia Casta, nekadašnja manekenka Victoria’s Secreta te pjevač Johnny Hallyday izazvali pomutnju selidbom preko granice ne bi li izbjegli plaćanje visokih poreza. Predsjednik Holland zakleo se da će do sljedeće godine smanjiti francuski manjak u proračunu, koji trenutno iznosi 4,5 posto bruto domaćeg proizvoda, sve kako bi ostao unutar propisa eurozone. No, kako postići taj cilj nije samo fiskalno, već uvelike i političko pitanje.

Autor 3.9.2012. u 09:31