Boko haram zauzeo vojnu bazu kod granice sa Čadom

tačno.net
Autor 5.1.2015. u 10:15

Boko haram zauzeo vojnu bazu kod granice sa Čadom

Nigerijska islamistička organizacija Boko haram zauzela je vojnu bazu u gradu Baga, na severoistoku Nigerije kod granice sa Čadom, saopštili su kasno sinoć izvori bliski snagama bezbednosti.

Baga je sedište multinacionalnih snaga koju čine vojnici iz Nigera, Nigerije, Čada i Kameruna, ali su u trenutku napada bili samo nigerijski vojnici u toj bazi.

Pripadnici Boko haram, koji su stigli u vojnu bazu vojnim vozilima, naredili su nigerijskim vojnicima da napuste zdanje, dodali su izvori bliski snagama bezbednosti.

Boko haram je pre dva dana oteo oko 40 dečaka i mladića u severoistočnoj Nigeriji i ubili desetine vojnika u napadu na vojnu bazu.

Boko Haram još drži više od 200 srednjoškolki otetih u aprilu prošle godine iz njihove škole u Čboku, u državi Borno. Od tada oni redovno otimaju decu, žene i muškarce, koji za njih obavljaju svakodnevne poslove ili ih koriste kao borce.

Osnovana 2001. godine, grupa je u međunarodnoj javnosti postala poznata posle verskog nasilja u Nigeriji u julu 2009. godine, tokom kojeg je poginulo više od 1.000 ljudi.

Prema pojedinim izveštajima, u terorističkim napadima Boko Harama poginulo je više od 10.000 ljudi.

RSE

tačno.net
Autor 5.1.2015. u 10:15