Borba protiv mita u poslovnom svijetu

Autor 19.3.2012. u 08:55

Borba protiv mita u poslovnom svijetu

Sve brojnije pritužbe zbog američke borbe protiv korupcije u inozemstvu

Zatvor se doimao kao posljednje mjesto prema kojemu je Albert J. Stanley krenuo. No 23. veljače je ova legendarna ličnost naftne industrije osuđena na dvije i pol godine zatvorske kazne nakon što je priznao krivnju za urotu vezanu uz podmićivanje nigerijskih dužnosnika, za što je ostvario ugovorne svote od šest milijardi dolara.

Ostavimo li pojedinosti ovog slučaja postrani (Stanley je izjavio da je alkoholizam u svemu odigrao veliku ulogu), možda najiznenađujući aspekt ove priče jest što se ona može dogoditi u bilo kojoj velikoj korporaciji. Mito je danas svakodnevna pojava u poslovnom svijetu do te mjere da je američko ministarstvo pravosuđa započelo agresivnu i pomalo kontroverznu kampanju protiv korupcije. Naime, najmanje 78 poduzeća trenutno je pod istragom zbog mogućih kršenja Zakona o korupciji u inozemstvu, pravnog akta starog 35 godina koji američkim tvrtkama zabranjuje isplaćivanje mita vladinim dužnosnicima u nekoj stranoj zemlji. Među tim tvrtkama nalaze se i vrlo poznata imena kao što su Alcoa, Avon, Goldman Sachs, HewlettPackard, Pfizer i Wal-Mart. Niti jedna od njih još nije optužena za spomenute zločine.Nedavno je u javnost dospjela vijest da je i News Corporation u vlasništvu Ruperta Murdocha, tvrtka koja pokušava izgladiti štetu koji im je nanio skandal s hakiranjem telefona u Britaniji, također postala predmet istrage američkog FBIja zbog mogućeg isplaćivanja mita kako ondje, tako i u Rusiji. Sve donedavno savezni tužitelji uspijevali su postići nagodbu u gotovo svim sporovima vezanima uz optužbe za inozemnu korupciju od strane multinacionalnih tvrtki i njihovih menadžera. Međutim, koncem veljače američko ministarstvo pravosuđa doživjelo je sramotan korak unatrag. Naglo je povuklo najveći slučaj protiv pojedinca prema Zakonu o korupciji u inozemstvu koji je ikada u povijesti došao pred sud. Savezni sudac Richard J. Leon kojemu je taj slučaj dodijeljen iznio je prijeku osudu nazvavši vladina nastojanja “samo jednim od dugih i tužnih poglavlja u analima birokratske provedbe zakona”. Pristup zakonu, naveo je sudac Leon, bio je “iznimno agresivan”.Ovaj je događaj otvorio vrata kritikama prema kojima su savezne institucije prekoračile ograničenja u pokušaju borbe protiv korupcije u inozemstvu. Tvrde da je zbog ovakvog obrušavanja na poduzeća, koje je u pravom smislu riječi otpočelo još prije tri godine, spornim tvrtkama otežano poslovanje uz poštivanje zakonskih propisa, dok je u njihove menadžere usadilo istinski strah.

Većina tvrtki stoga se radije odlučuje brzo nagoditi i na taj se način riješiti optužbi prema tom zakonu. “Gledamo kako se te tvrtke uvlači u agresivne istrage i sudske parnice”, kaže Lisa A. Rickard, predsjednica Instituta za pravosudne reforme pri Gospodarskoj komori Sjedinjenih Američkih Država, koji se zalaže za izmjene spornog zakona. “Takva kultura pretjeranog žara zahvatila je cijelo ministarstvo pravosuđa.” No Lanny A. Breuer, pomoćnik američkog državnog odvjetnika, kaže da će njegov ured uskoro zaposliti još nekoliko ljudi, što znači i da će povećati broj slučajeva kojima se bavi. “Moramo biti spremni preuzeti i slučajeve koje bismo mogli izgubiti”, objašnjava Breuer.Zakon o korupciji u inozemstvu izglasan je 1977. Prema njemu, američkim tvrtkama, kao i stranim tvrtkama čijim se dionicama trguje na burzama u SAD-u zabranjeno je podmićivati strane dužnosnike s ciljem dobivanja ili zadržavanja nekog posla ili ugovora. No u posljednje četiri godine 58 tvrtki ukupno je isplatilo 3,74 milijarde dolara nagodbenih svota upravo za takve optužbe o korupciji. Od 2009. optuženo je njih 67, 20 još čeka na suđenje ili su u tijeku pregovori o nagodbi, dok su 42 osuđene, neke i za optužbe prije 2009. Ukupno 22 tvrtke su oslobođene optužbi ili su optužbe u njihovom slučaju odbačene. Jedna od osoba koje američka vlada istražuje je sin predsjednika Ekvatorske Gvineje. Naime, institucije tvrde da je Teodoro Nguema Obiang Mangue nagomilao preko sto milijuna dolara na računima u SAD-u od korupcije i pranja novca dok je istodobno primao godišnju državnu plaću u iznosu višem od 100.000 dolara. Američka vlada prošlog je listopada podnijela građansku tužbu za konfiskaciju imovine te od njega traži povrat zrakoplova Gulfstream V vrijednog 38,5 milijuna dolara, kuće uz ocean u kalifornijskom Malibuu vrijedne 30 milijuna dolara, predmeta pokojnog Michaela Jacksona čija se vrijednost procjenjuje na oko 1,8 milijuna dolara, kao i Ferrarija iz 2011. od 530.000 dolara.Prema procjenama Svjetske banke, godišnje se vladinim dužnosnicima isplati jedan bilijun dolara mita. Samo u Africi godišnje se na taj način odlijeva 148 milijardi dolara, izjavljuju u instituciji Transparency International. Jeffrey M. Kaplan, odvjetnik iz Princetona u New Jerseyju, kaže: “Govorimo o milijunima dolara koji odlaze diktatorima koji prodaju nacionalnu baštinu u državama u kojima nema čak ni pitke vode. Mito i korupcija ukorijenjeni su duboko u ljudskoj naravi. Ako ih se ne može iskorijeniti, nešto se mora poduzeti, a ovaj zakon je to nešto.”

Jedan od najvećih slučajeva podložnih Zakonu o korupciji u inozemstvu ticao se njemačke tvrtke Siemens. Naime, ona je 2008. godine optužena za podmićivanje dužnosnika u brojnim državama. Siemens je nadzornim tijelima SAD-a isplatio 800 milijuna dolara u sklopu nagodbe te još toliko njemačkim institucijama. Međutim, slučaj protiv osam bivših Siemensovih menadžera i suradnika i dalje je otvoren. Osam njih optuženo je za isplatu 100 milijuna dolara mita argentinskim dužnosnicima, među kojima je i bivši argentinski predsjednik Carlos Menem.Poznavatelji zbivanja u SAD-u tvrde da su ove velike nagodbe zapravo isprazne pobjede jer sporne tvrtke na taj način uspješno izbjegavaju negativni publicitet koji bi im suđenje neminovno priuštilo. Navode se i neki porazi kao dokaz sve većih slabosti i propusta u vladinim nastojanjima. Primjerice, jedan je savezni sudac iz Los Angelesa u prosincu presudio u korist dvojice američkih poduzetnika optuženih za podmićivanje u Meksiko na temelju proceduralne pogreške tužiteljstva. U siječnju je teksaški sudac naveo nedostatak dokaza kao razlog odbacivanja optužbe za korupciju podignute protiv jednog američkog poduzetnika zaposlenog u švicarskoj tvrtki. Gospodarska komora lobira za nove smjernice vezane uz provedbu zakona, koje se očekuju krajem proljeća. “Riječ je o kriminalnoj odgovornosti, a to unosi stravu i užas u poslovni svijet”, objasnila je Lisa Rickard iz komore. U pismu koje je potpisalo preko 30 trgovačkih i gospodarskih udruga, komora zahtijeva ograničenje definicije “stranog dužnosnika” kao i da se tvrtke ne drži odgovornima za zlodjela danas nepostojećih poduzeća koje su u međuvremenu preuzele. U ministarstvu pravosuđa od pomoćnika državnog odvjetnika Breura dobili smo izjavu da je spreman na borbu. Tvrdi da Zakon o korupciji u inozemstvu nerijetko u klopku uhvati upravo bogataše.”Neki pojedinci koje optužujemo za počinjenje zločina nevjerojatno su bogati”, navodi. “Često su to iznimno moćni pojedinci koji si mogu priuštiti iznimne odvjetnike.”

Leslie Wayne je glavni urednik nezavisne neprofitne novinske organizacije 100Reporters

The New York Times

Autor 19.3.2012. u 08:55