Borba protiv silovanja: Kalifornija donijela zakon o pristanku na seks na sveučilištima

tačno.net
Autor 30.9.2014. u 10:24

Borba protiv silovanja: Kalifornija donijela zakon o pristanku na seks na sveučilištima

Američki predsjednik Barack Obama pokrenuo je ranije ovog mjeseca kampanju upoznavanja javnosti s problemom kako bi se zabranila “prešutna tolerancija” silovanja na sveučilišnim kampusima

Kalifornija je donijela zakon kojim se zahtijeva eksplicitno formuliranje seksualnog pristanka na sveučilišnim kampusima kako bi se zaštitilo mlade žene od silovanja, pogotovo ako su pod utjecajem droge ili alkohola.

Kalifornijski guverner Jerry Brown potpisao je kasno u nedjelju novi zakon, nazvan “Yes means yes” (Da znači da), prvi takve vrste u Sjedinjenim Državama.

Po tekstu zakona seksualni partneri moraju dati “eksplicitni pristanak, svjestan i dobrovoljan” prije seksualnog odnosa.

“Eksplicitan pristanak ne može dati netko pospan, nesvjestan” ili ako su on ili ona “pod utjecajem droga, alkohola ili lijekova”, piše u tekstu zakona 967 o seksualnim nasrtajima na kampusima.

Američki predsjednik Barack Obama pokrenuo je ranije ovog mjeseca kampanju upoznavanja javnosti s problemom kako bi se zabranila “prešutna tolerancija” silovanja na sveučilišnim kampusima.

Naglasio je da je svaka peta žena žrtva seksualnog napastovanja tijekom studija u SAD-u.

Studentica umjetnosti sa Sveučilišta Columbia Emma Sulkowicz također je pridonijela upoznavanju s tim problemom temom svojeg diplomskog rada “Carry that weight” te šećući posvuda od početka školske godine s madracem na kojem je silovana u svojoj spavaonici.

novilist.hr

tačno.net
Autor 30.9.2014. u 10:24