Boris Johnson preuzima dužnost britanskog premijera od Therese May

Agencije
Autor 24.7.2019. u 13:22

Boris Johnson preuzima dužnost britanskog premijera od Therese May

Foto: Reuters

Johnson će postati novi premijer Velike Britanije u srijedu kasno poslije podne, kad premijerka Theresa May preda dužnost nakon ostavke.

Bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson postat će novi premijer Velike Britanije danas kasno poslije podne, kad premijerka Theresa May preda dužnost nakon ostavke jer nije uspjela uvjeriti zastupnike da podrže njen dogovor o Brexitu.

Vladajuća Konzervativna stranka objavila je u utorak da su njeni članovi izabrali Johnsona na izborima u utrci između njega i Jeremyja Hunta za osobu koja će voditi stranku i zemlju.

Uskoro imena novih članova vlade

May će odgovarati na pitanja zastupnika premijeru u parlamentu oko podneva prije nego što održi završni govor ispred rezidencije u Downing Streetu, premijerkinog ureda u Londonu te zatim posjetiti kraljicu Elizabetu II da je i službeno obavijesti o ostavci.

Johnson će zatim imati vlastitu audijenciju kod kraljice prije nego se vrati radi održavanja govora pred zgradom ureda premijera.

Očekuje se da će u srijedu navečer ili u četvrtak objaviti prva imena novih članova vlade.

‘Obavit ćemo Brexit’

Johnson će također izvijestiti parlament o svojim planovima u vezi Brexita u četvrtak, prema nepotvrđenim izvještajima u britanskim medijima.

U govoru koji je održao u utorak, Johnson  je rekao da želi ujediniti Veliku Britaniju te “obaviti Brexit” do produženog roka 31. oktobar, s dogovorom ili bez njega.

“Obavit ćemo Brexit … u novom duhu ‘što hoću, to i mogu'”, rekao je u pripremljenom pobjedničkom govoru.

“I poput nekog snenog diva ponovno ćemo se uspraviti, raskinuti ono što nas sputava i odbaciti sumnju u sebe i negativnosti”, istaknuo je Johns.

Aljazeera Balkans

Agencije
Autor 24.7.2019. u 13:22