Brazil: Zabrana prodaje oružja igrački

tačno.net
Autor 25.9.2013. u 07:28

Brazil: Zabrana prodaje oružja igrački

Jedna brazilska teritorija je postala prvi region u Latinskoj Americi koji će zabraniti prodaju oružja igrački jer Brazil pokušava da suzbije epidemiju zločina, povezanih sa upotrebom vatrenog oružja.

Federalna oblast, koja obuhvata Braziliju, glavni grad Brazila i obližnje gradove, pokrenula je tu inicijativu kako bi se u zemlji smanjio broj ubistava, prenosi AFP.

“Promjenu kulture nasilja moramo otpočeti od djece. Naši sinovi će početi da shvataju da pištolji nisu igračke”, rekao je sekretar federalnog Sekretarijata za pravosuđe Alirio Neto.

Brazilu, zemlji sa više od 200 miliona stanovnika, prošle godine je zabilježeno 43.000 nasilnih smrtnih slučajeva, od koji je 73 posto izvršeno vatrenim oružjem, podsjetio je Neto.

Knjige umjesto pištolja

Inicijativa za zabranu prodaje i proizvodnje igrački pištolja i pušaka dio je Vladinog programa za zaštitu žrtava nasilja i bit će jedinstvena te vrste u Latinskoj Americi.

Od djece je zatraženo da ostave svoje pištolje igračke i umjesto njih uzmu u ruke knjige.

Lokalne vlasti su prodavnicama dale rok od četiri mjeseca i obezbijedile im podsticaje kako bi im nadoknadile štetu zbog zaliha takvih igrački koje ne mogu više da prodaju.

Vlada bivšeg predsjednika Luiza Lula da Silve je 2005. održala referendum za zabranu prodaje vatrenog oružja u zemlji, ali je 64 posto glasača bilo protiv takve zabrane.

Od pokretanje kampanje dobrovoljnog razoružanja 2004. godine, brazilske vlasti su uklonile iz opticaja više od 600.000 komada vatrenog oružja.

aljazeera

tačno.net
Autor 25.9.2013. u 07:28