Brazilski domoroci protestovali uoči presude o pravu na zemlju

tačno.net
Autor 26.8.2021. u 08:56

Brazilski domoroci protestovali uoči presude o pravu na zemlju

foto: N1

Hiljade brazilskih domorodaca učestvovale su u sredu (25. avgust) u protestnoj šetnji do Vrhovnog suda radi vršenja pritiska na sudije uoči presude sa dalekosežnim uticajem na prava u vezi sa posedovanjem zemlje.

Sa perjem na glavi i farbom po licu i telu oni su pevali i plesali duž rute od pet kilometara.

Grupu, koja cele nedelje kampuje u glavnom gradu Braziliji, čini oko 6.000 ljudi iz 173 etničke zajednice iz cele zemlje.

Sudije Vrhovnog suda treba da počnu razmatranje presude nižeg suda, kojom su neki domoroci lišeni prava na zemlju u saveznoj državi Santa Katarina koju smatraju teritorijom svojih predaka.

Niži sud je odluku zasnovao na navodima da domoroci nisu koristili tu zemlju u oktobru 1988. godine, kada je nakon obnove demokratije usvojen Ustav Brazila, što oni negiraju.

Organizatori protesta navode da bi odluka suda mogla biti “presuda veka”, jer bi sudije širom zemlje bile primorane da primene takvo shvatanje u sličnim nerešenim predmetima, a uticala bi i na sudbinu kontroverznog predloga zakona koji se nalazi u Kongresu.

Demonstranti kažu da su došli u Braziliju da pokažu da je ta teritorija za njih više od parčeta zemlje.

“To je svetinja, naša istorija, naš život. Imamo pravo da uzgajamo useve i da prodajemo našu stoku, našu ribu, da živimo održivo. Takođe se prilagođavamo novim vremenima, praveći ravnotežu između naših potreba i razvoja kao ljudskih bića, ali bez gubitka naše kulture”, rekao je demonstrant Pi Surui, iz sela u amazonskoj državi Rondonija.

RSE

tačno.net
Autor 26.8.2021. u 08:56