Brazilski zaokret: Krajnji desničar nadomak izbora za predsjednika

Stefa
Autor 9.10.2018. u 08:54

Brazilski zaokret: Krajnji desničar nadomak izbora za predsjednika

Predsjednički izbori u Brazilu idu u drugi krug nakon što je krajnje desničarski kandidat za dlaku propustio šansu za direktnom pobjedom.

Žair Bolsonaro (Jair Bolsonaro), dugogodišnji predstavnik u brazilskom Kongresu i bivši oficir, osvojio je gotovo polovicu glasova na predsjedničkim izborima u Brazilu stvarajući na taj način mogućnost da bi mogao preuzeti kormile najveće nacije Latinske Amerike u drugom krugu izbora krajem ovog mjeseca.

Mediji pišu kako je Bolsonarov rezultat bio posebno iznenađujući u Brazilu – državi koja je, prije samo nekoliko godina, predstavljala predvodnika međunarodne ljevice te postavljaju pitanje da li je riječ o južno američkom Trampu.

Smjena politika

Bolsonaro – kojeg porede s američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Donald Trump) zbog svoje populističke kandidature i kontroverznog stila – borio se protiv korupcije u političkoj klasi koja je vladala Brazilom od kada je vojna diktatura završila 1985. godine, navodi Vošington post (The Washington post).

Od 98 posto prebrojanih glasačkih listića, Bolsonaro je imao 46,43 posto glasova. Njegov najbliži protivnik, ljevičarski kandidat Radničke stranke Fernando Hadad(Fernando Haddad), našao se na udaljenom drugom mjestu sa 28,7 posto.

Bolsonarov rezultat bio je posebno iznenađujući u Brazilu – državi koja je, prije samo nekoliko godina, predstavljala predvodnika međunarodne ljevice pod bivšim predsjednikom Luišom Injaciom Lula da Silvom (Luiz Inácio Lula da Silva). No, Lula je sada iza rešetaka, što je posljedica istrage o korupciji koja je obilježila mnoge brazilske političare.

Kako mu je zabranjeno da se kandiduje, Lula je odabrao da se umjesto njega kandiduje Hadad, 55-godišnji bivši gradonačelnik Sao Paula. Hadad je stidljiv, pragmatični ekonomist libanonskog porijekla, sjena „velikog“ Lule. Obraćajujući se svojim pristalicama nakon izbora, rekao je kako su rezultati doveli u pitanje brazilsku demokratiju te da je drugi krug zlatna prilika koju moraju iskoristiti osjećajem odgovornosti.

WP isiče da uprkos legalizaciji istospolnih brakova i postavljanju kvota za manjine na univerzitetima, Brazil ostaje socijalno konzervativna nacija u kojoj je religija uticajna. Bolsonaro je stekao ključnu podršku kod sve moćnije skupine: birača usko vezanih za crkvu.

Brazilski desničar osvaja prvi krug

Pobjeda u drugom krugu izbora bivšeg vojnog zapovjednika Bolsonara upućivala bi na historijski pomak desnice u Brazilu, ocjena je CNN-a.

“Kampanja je zauzimala naslovnice medija tokom prošlog mjeseca kada je Bolsonaro zboden u stomak tokom političkog skupa u gradu Juiz de Fora zbog čega je proveo nekoliko sedmica u bolnici.”

CNN navodi kako su se političke podjele produbile u Brazilu, jer zemlja pati od dugotrajne ekonomske recesije i ekstremnog nasilja, a stopa ubojstava dostigla je vrhunac prošle godine.

Predsjednička kampanja zabilježila je uspon populističkog Bolsonara, izbacivanjem bivšeg predsjednika koji je izbornu kampanju proveo u zatvoru.

Ankete javnog mnijenja objavljene prije zatvaranja kampanje predviđale su da bi Bolsonaro mogao osvojiti 35 posto glasova, mnogo manje nego što je postigao. Bolsonaro je počeo rasti u anketama nakon napada, no njegova je povećana popularnost potaknula i reakcije na društvenim medijima poznate kao #elenao ili #nothim.

Tokom parlamentarne rasprave jednoj kongresmenki je rekao kako nije zaslužila silovanje jer je bila “vrlo ružna”, izvijestio je brazilski TV Globo. Također je javno rekao da bi radije da mu sin “pogine u nesreći”, nego da je član njegove porodice homoseksualac. No, njegove pristalice ga vide kao kandidata koji je obećao da će se boriti protiv korupcije i nasilja, piše CNN.

Da li je Bolsonaro južnoamerički Tramp?

Neki Brazilci se osjećaju ravnodušnim prema Bolsonaru, kandidatu krajnje desnice koji je ušao u drugi krug predsjedničkih izbora, piše BBC i dodaje:

“Od kada je najavio da će se kandidovati za predsjednika, bilo je skupova za i protiv kontroverznog bivšeg oficira. Izgleda da se ove podjele produbljuju sada kada će se on u drugom krugu 28. oktobra suprotstaviti protivniku iz Radničke partije.”

BBC podsjeća i da su neki mediji počeli da ga zovu “južnoamerički Tramp”, upoređujući njegovu populistički stil i prisustvo na društvenim mrežama s američkim liderom.

“Njegov rival za mjesto predsjednika Ciro Gomes čak je otišao korak dalje i Bolsonaroa nazvao “malim tropskim bratom Hitlera”, piše BBC i dodaje:.

“Pošto je pokrenuo kampanju za predsjednika, on je privukao nove pristalice. Mnogima u poslovnom sektoru se dopada njegova snažna podrška ekonomiji i slobodnom tržištu, pokazuju ankete javnog mnijenja. Neke mlade ljudi su privukli njegovo jednostavno govori I njegovo prisustvo na društvenim mrežama.”

Brazilska tektonska konzervativna promjena

Njujork Tajms (New York Times) navodi da Bolsonaro i Hadad predstavljaju radikalno različite vizije za Brazil, četvrtu najveću demokratiju na svijetu, gdje su ljevičari na svim izborima od 2002. godine osvajali predsjedničku funkciju.

“Dok se nekoliko susjeda Brazila u posljednjih nekoliko godina usmjeravalo na desničarsku politiku, pobjeda Bolsonara, populističkog konzervativca koji će se pridružiti rastućem broju lidera takve orijentacije širom svijeta, biće tektonska konzervativna promjena.”

NYT navodi i da su jačanje Bolsonara omogućile političke podjele koje su posljednjih godina rascjepkale zemlju.

“Brazilci su bili ogorčeni jer su lideri tradicionalnih partija uhvaćeni u okviru sve veće istrage o korupciji koja je započela 2014. godine i postali su sve utučeniji kada je privreda popala, nezaposlenost porasla, kao i stopa kriminala…

Milioni Brazilaca danas s entuzijazmom prihvataju radikalni pristup Bolsonara zasnovan na zakonu i poretku – čak iako to znači ubijanje kriminalaca ili političkih neprijatelja, koji su bili česta tema za njega.“

Promjena u najvećoj zemlji Latinske Amerike

”Pobjeda u drugom krugu kongresmena – brazilske verzije predsjednika SAD Donalda Trampa i filipinskog guvernera Rodriga Duterta – obilježila bi historijski pomak desno u brazilskoj politici prvi put nakon što je vojna diktatura okončana 1980. godine,” tvrdi Fajnenšl Tajms i objašnjava:

“To predstavlja novu tačku dominacije tzv. roze talas latinoameričke politike koja je započela krajem vijeka. Podrška ljevici je ugrožena okončanjem ekspanzije potrošačkog društva, korupcionaškim skandalima, krizama u Venecueli i Nikaragvi i oživljavanjem desničarske politike u SAD i Evropi.”

FT objašnjava i da izbori dolaze u trenutku za nekada brzo rastuću ekonomiju u razvoju koja je suočena s jednom od četiri najturbulentnije godine u novijoj historiji, koji karakteriše snažna recesija i opoziv bivše predsjednice Dilme Rusef (Dilma Rousseff).

“Izbori se vide kao lakmus test zdravlja demokratije u zemljama u razvoju. Debata se pogoršala u polarizovanom online ratu na društvenim medijima, u kojem su lažne vesti i uvredljivi meme glavno oružje…

Glasači koji se kreću od tvrdokornih desničara do zagovornika liberalnih tržišta i onih koji su jednostavno bjesni na Radničku partiju podržali su Bolsonara. On također uživa podršku Edira Macedua, vlasnika televizijske stanice Record i šefa Univerzalne crkve Kraljevine Božije, jedne od najvećih brazilskih evangelističkih crkava.”

RSE

Stefa
Autor 9.10.2018. u 08:54