BREIVIK TUŽI DRŽAVU ZBOG UGROŽENOSTI NJEGOVIH PRAVA

tačno.net
Autor 15.3.2016. u 11:52

BREIVIK TUŽI DRŽAVU ZBOG UGROŽENOSTI NJEGOVIH PRAVA

Danas počeo proces «Breivik protiv Norveške»

– Otpočeo proces nacističkim pozdravom –

Jutros je, u mjestu Skien (Šijen) počeo dugo očekivani sudski proces u kome osuđeni zločinac i masovni ubojica tuži državu Kraljevinu Norvešku, zbog ugroženosti njegovih prava!

On smatra da «uslovi u zatvoru» ugrožavaju njegova  ljudska prava, a posebno jer mu je određena stroga kontrola komunikacije i teške izolacije.

Ovaj proces je u Norveškoj  izazvao mnoge kontroverze. Kao što je poznato, masovni ubojica Anders Behring Breivik, osuđen je na 21 godinu zatvora jer je 22. jula 2012. ubio 77 osoba na otoku Utøya  i u «Vladinom kvartu» u Oslu, koji je tom prilikom razoren autobombom. Mnogi Norvežani postavljaju pitanje o tome da li je uopšte trebalo dozvoliti ovakav proces takvom masovnom ubici, koji niti u jednom trenutku nije pokazao znake kajanja za djelo koje je počinio. Neki to ocjenjuju kao jednu vrstu sudske farse, u kojoj osuđeni zločinac želi, još jednom skrenuti pažnju na sebe i svoje fašističke ideje. Ova tvrdnja je dobila svoju potvrdu danas, na početku ovoga procesa, kada je prisutne pozdravio nacističkim pozdravom! S druge strane, ozbiljni pravni eksperti smatraju  da i ovim procesom Norveško pravosuđe pokazuje svoj kvalitet i odnos prema ljudskim pravima čak i za osuđene zločince.

Jedan od branilaca Breivika u ovom procesu Øystein Storrvik (Oejstein Storvik) smatra kako se čini da je plan norveških vlasti da ovoga zločinca zadrži u zatvoru cio život i da je zbog toga vrlo važno da se utvrdi pod kakvim uslovima će biti nastavljen njegov zatvorski život. On je posebno naglasio kako nije cilj ovoga procesa da osuđenik iznosi svoja politička razmišljanja.  Naglašeno je ovom prilikom da ni tužiolac ne smatra da je izložen torturi, ali da se povrede procesa izdržavanja kazne, koje su predmet ovoga suđenja, odnose na neljudski odmos prema njemu!

– Važno je da njegovo zadržavanje u zatvoru ne bude lošija alternativa od smtrne kazne, naglasio je branilac.

Sudija u ovom procesu je Ellen Andenæs Sekulic, koja je u svom uvodnom izlaganju kazala da se radi o isključivo civilnom procesu.

Cio proces će  trajati četiri dana! Proces se odvija u dvorani zatora u mjestu Šijen, a podrvgnut je strogim siguronosnim procedurama i distrubuciji informacija. Djelovi procesa će biti prenoseni preko portala norveške državne televizije i preko državne informativne agencije NTB. Ovako stroga porocedura kod distribucije infomacija u ovakvom pocesu se poduzima, prije svega, da se spriječi slanje eventualnih političkih poruka od strane ovoga zločinca i samoproglašenog naciste!

Danas će svoju riječ iznijeti branilac, odnosno njegov ovlašteni opunomoćenik Øystein Storrvik i u ime države, ovlašteni opunomoćenik advokat Marius Emberland.

Za sutra je predviđeno izjašnjavanje zločinca Breivika, a dan kasnije će biti saslušani eksperti:  pravni stručnjaci i sudski psiholozi u svojstvu svjedoka, a proces će bti završen u petak!

breivik foto ntb

Foto: NTB

Ovo je, inače, bilo prvo javno pojavljivanje zločinca Breivika u javnosti. Mediji su primjetili da je malo smršao i da je blijed (jer ne viđa sunca) a da još uvijek drži svoju ledenu masku sa malo ili nimalo mimike, kakvu je imao tokom suđenja.

Za tacno. net, Fahro Konjhodzić

tačno.net
Autor 15.3.2016. u 11:52