Brexit donio Britancima veće troškove, više birokratije i zastoje na granicama

AJB
Autor 10.2.2022. u 09:22

Brexit donio Britancima veće troškove, više birokratije i zastoje na granicama

Foto: ANDY RAIN/EPA-EFE/REX

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije (Brexit) donio je toj zemlji veće troškove, više birokratije i zastoje robe na granicama, a obećanih koristi za sada nema, saopćio je Odbor za javnu potrošnju britanskog Parlamenta.

Dan nakon što je premijer Boris Johnson imenovao državnog sekretara za “potencijale Brexita”, Odbor je naveo da je “jedini vidljivi utjecaj” izlaska iz EU-a do sada veći teret za kompanije, prenosi Beta.

Velika Britanija je napustila ogromno jedinstveno tržište roba i usluga EU-a 31. decembra 2020. godine.

Veći dio trgovine dvije strane i dalje se odvija bez carina, ali je Brexit donio mnoštvo novih carinskih provjera i drugih barijera za ranije neometanu trgovinu.

Pristalice Brexita navode da će izlazak iz EU-a, u koju je Velika Britanija ušla 1973. godine, omogućiti toj zemlji da smanji birokratiju, poveća produktivnost i modernizira ekonomiju.

Predsjednica Odbora za javnu potrošnju Meg Hillier, zastupnica opozicione Laburističke partije, rekla je, međutim, da su “jedini vidljivi utjecaj do sada povećani troškovi i papirologija i zastoji na granicama”.

Prije Brexita Velika Britanija je polovinu trgovine obavljala sa zemljama EU-a.

U izvještaju Odbora se navodi da je pandemija korona virusa teško pogodila međunarodnu trgovinu i da je zbog toga teško izmjeriti precizan efekt Brexita, ali piše da je “jasno da je izlazak iz EU-a imao utjecaja”.

U izvještaju se navodi da će zastoji na granicama vjerovatno biti povećani jer se međunarodna putovanja i transport vraćaju na nivo prije pandemije.

EU ove godine uvodi nove provjere ljudi koji ulaze u taj blok 27 zemalja, dok Velika Britanija uvodi kontrolu cjelokupnog uvoza, uključujući biljne i životinjske proizvode.

Johnson je u utorak imenovao konzervativnog zastupnika Jacoba Rees-Mogga na novu funkciju državnog sekretara za “potencijale Brexita i efikasnost vlade”.

Imenovanje je dio promjena, provedenih s ciljem jačanja Johnsonove vlasti, oslabljene nedavnim skandalom oko njegovog učešća na žurkama u vreme oštrih mjera protiv pandemije korona virusa.

AJB

Tagovi:
AJB
Autor 10.2.2022. u 09:22