Brexit i migracija glavne teme dvodnevnog samita EU

tačno.net
Autor 14.12.2017. u 09:16

Brexit i migracija glavne teme dvodnevnog samita EU

foto: Reuters

Lideri Evropske unije (EU) sastaju se u Briselu na dvodnevnom samitu tokom kojeg će razgovarati o nastavku pregovora o izlasku Velike Britanije iz Unije (Brexit) i o migraciji, prenpsi Beta.

EU bi trebalo da odobri nastavak pregovora o Brexitu i prelazak na drugu fazu razgovora koja se odnosi na buduće trgovinske veze s Velikom Britanijom.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk predložiće nastavak pregovora uz konstataciju da je učinjen “dovoljan napredak” za drugu fazu razgovora, prema kojoj bi posle perioda tranzicije Velika Britanija trebalo da izađe iz članstva u EU 29. marta 2019. godine.

Konačna odluka o drugoj fazi pregovora će biti doneta sutra u nastavku samita lidera EU bez britanske premijerke Tereze Mej, koja će samo danas prisustvovati sastanku.

Međutim, britanska premijerka dolazi u Brisel oslabljenja, jer u parlamentu nije izglasan njen predlog o Brexitu.

Poslanici su glasali za amandman koji predviđa da konačni dogovor između Velike Britanije i EU bude prvo usvojen u parlamentu, čemu se protivila vlada.

Lideri EU će pored Brexita razgovarati o migrantskoj krizi i pronalasku dugoročnog rešenja o dolasku migranata preko Sredozemnog mora.

Samit počinje večeras radnom večerom na kojoj će biti Tereza Mej, dok se sastanak nastavlja sutra bez britanske premijerke radnim doručkom na kojem će se pored Bregzita razgovarati i o reformi zone evra.

RSE

tačno.net
Autor 14.12.2017. u 09:16

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija