Brexit je pojačao neizvjesnost u globalnoj ekonomiji, članice G20 dogovaraju pristup

tačno.net
Autor 24.7.2016. u 09:53

Brexit je pojačao neizvjesnost u globalnoj ekonomiji, članice G20 dogovaraju pristup

FINANCIJSKI čelnici najvećih svjetskih gospodarstava na susretu skupine G20 potvrdit će svoju predanost potpori globalnog rasta i boljoj koordinaciji u svjetlu neizvjesnosti izazvane britanskom odlukom o napuštanju Europske unije i rastućeg protekcionizma.

Susret ministara financija i guvernera središnjih banaka 20 najrazvijenijih zemalja svijeta u kineskog gradu Chengduu prvi je od prošlomjesečne britanske odluke o napuštanju EU-a i debi za novog britanskog ministra financija Philipa Hammonda koji je bio suočen s pitanjima o tome kojom brzinom Britanija planira pregovarati o napuštanju EU.

“Poduzimamo mjere kako bismo ojačali povjerenje i poduprli rast”, navodi se u nacrtu zajedničke izjave koju je vidio Reuters.

“U svjetlu nedavnih događaja potvrđujemo odlučnost da koristimo sva raspoloživa sredstva  – monetarna, fiskalna i strukturna – pojedinačno i kolektivno kako bismo postigli cilj snažnog, održivog i uravnoteženog rasta”, navodi se.

Međunarodni monetarni fond ovog je tjedna smanjio prognoze globalnog rasta zbog britanske odluke o napuštanju Europske unije.

Podaci objavljeni u petak čini se da su potvrdili strahovanja jer je indeks britanskih gospodarskih aktivnosti  zabilježio najveći pad u proteklih 20 godina, ocjenjuje britanska agencija Reuters.

Prema nacrtu zajedničke izjave, koja će se objaviti na kraju sastanka u nedjelju poslijepodne, Brexit je pojačao neizvjesnost u globalnoj ekonomiji no članice G20 “imaju dobru poziciju za proaktivni pristup potencijalnim ekonomskim i financijskim posljedicama”.

Američki ministar financija Jack Lew kazao je u subotu kako je važno za zemlje skupine G20 da ojačaju zajednički rast svim raspoloživim sredstvima uključujući monetarnim i fiskalnim kao i strukturnim reformama kako bi se pojačala efikasnost.

Raširenost protekcionizma, koji se ne vidi samo u Brexitu, nego i retorici republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa koji zagovara politiku “Amerika na prvom mjestu” i najavljuje povlačenje iz trgovinskih sporazuma nadvila se nad dvodnevni skup.

“Ne radi se samo o Brexitu nego i o drugim različitim rizicima za usporavanje rasta i mnogo je rasprava o potrebi praćenja pojava uključujući terorizam, geopolitičke rizike i izbjeglice”, kazao je dužnosnik japanskog ministarstva financija. “Čulo se puno zabrinutih izjava zbog širenja protekcionističkih mjera”, dodao je neimenovani dužnosnik.

index.hr

Tagovi:
tačno.net
Autor 24.7.2016. u 09:53