Brexit ugrožava globalni privredni rast

tačno.net
Autor 30.6.2016. u 09:52

Brexit ugrožava globalni privredni rast

Predsjednik SAD Barack Obama izjavio je da glasanje za istupanje Velike Britanije iz EU predstavlja dugoročnu brigu za globalni privredni rast.

On je rekao da će Brexit dovesti do zamrzavanja “mogućnosti ulaganja u Veliku Britaniju ili Evropu kao cjelinu” i pozvao britanskog premijera i lidere EU da osiguraju uredan proces izlaska Britanije iz evropskog bloka.

Obama je govorio na samitu u Otavi sa liderima Kanade i Meksika. Tema ovog sastanka je jačanje ekonomskih veza između ovih zemalja, prenio je BBC.

On je izjavio da pripreme centralnih banaka i ministarstava finansija sugerišu da će “globalna ekonomija u kratkoročnom pogledu ostati na sadašnjem nivou”.

“Mislim da postoje dugoročne brige za globalni rast ukoliko se Brexit realizuje i to će zamrznuti mogućnost ulaganja u Veliku Britaniju ili Evropu kao cjelinu. U vrijeme kada je stopa globalnog privrednog rasta već slaba, ovo ne pomaže”, rekao je američki predsjednik.

On se snažno založio za slobodnu trgovinu i obećao da će podržati realizaciju plana o Transpacifičkom partnerstvu.

“Svi treba da duboko udahnu. Mislim da će to biti težak i izazovan proces, ali ne treba da bude proces koji donosi paniku”, poručio je Obama Britaniji i Njemačkoj.

On je dodao da je razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i da je njen interes da izlazak Britanije bude funkcionalan, a ne da bude osvete.

klix.ba

tačno.net
Autor 30.6.2016. u 09:52