Brisel kritikuje Erdogana

tačno.net
Autor 13.1.2014. u 08:18

Brisel kritikuje Erdogana

Zvaničnici EU će Erdoganu poručiti da su nezadovoljni zbog odstupanja od demokratskog puta i reći da Turska ima i evropsku, a ne samo “neo-otomansku sudbinu”.

Sve su snažnije kritike Evropske unije turskoj vladi Redžepa Erdogana zbog kršenja demokratskih institucija i autoritarnog postupanja stižu u času kad Erdogan za desetak dana treba u Briselu da se sastane s čelnicima EU.

Stabilna i demokratskim putem usmerena Turska, koja je kandidat za članstvo u EU, je Evropi potrebna zbog bezbednosti evropskih granica, isto kao i sigurnosti snabdevanja gasom i naftom, jer mnogi gasovodi i naftovodi u Evropu stižu preko Turske.

To su predočili mnogi izvori u EU, a Evropska komisija je ponovo oštro zamerila Erdoganu da skandal oko korupcije u njegovoj vladi, zbog čega su ostavku morala da podnesu tri ključna ministra (jednom je nađeno četiri miliona dolara u kutijama za cipele), pokušava da spreči tako što sprovodi čistku u policiji i guši ili smenjuje tužioce i sudije koji istražuju tu korupciju i time narušava nezavisnost sudstva i pravnu državu.

U EU i Vašingtonu smatralo se da turska “neo-otomanska” spoljna politika s ambicijom da igra bitnu ulogu i na Balkanu može biti brana prodoru ekstremističkih islamskih snaga, naročito u Bosnu, na Kosovo i Albaniju.

Sad i u Evropi i u Americi smatraju da su “neo-otomanska” politika, odnosno “neoosmanizam”, doživeli neuspehe, a posebno se Erdoganovoj vladi zamera izvesna saradnja i podrška islamskim ekstremistima Al-Kaide u Siriji.

U krugovima EU je agenciji Beta preneseno i veliko iznenađenje i nerazumevanje nedavne Erdoganove izjave u Prizrenu da je “Kosovo Turska, a Turska Kosovo”, što je izazvalo vidno nezadovoljstvo u Beogradu.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor 13.1.2014. u 08:18