Britanci će do kraja 2017. na referendumu glasati o ostanku u EU-u

tačno.net
Autor/ica 28.5.2015. u 10:03

Britanci će do kraja 2017. na referendumu glasati o ostanku u EU-u

Ovo je »prvi put u zadnjih 40 godina da se britanski narod može očitovati o našem mjestu u EU-u«, istaknuo je izvor blizak premijeru Davidu Cameronu

»Treba li Velika Britanija ostati u Europskoj uniji?«, glasit će pitanje na koje će Britanci odgovarati na referendumu što će se održati do kraja 2017., objavila je u četvrtak konzervativna vlada.

»Donošenje nacrta zakona o referendumu o EU-u je konkretan korak naprijed prema završetku rasprave o članstvu Velike Britanije u EU-u«, istaknuo je izvor blizak premijeru Davidu Cameronu.

Referendum će se održati najkasnije do kraja 2017., a možda i iduće godine.

Ovo je »prvi put u zadnjih 40 godina da se britanski narod može očitovati o našem mjestu u EU-u«, istaknuo je isti izvor. Zadnji i jedini referendum o članstvu Velike Britanije u europskom bloku organiziran je 1975.

Ovo pitanje je bilo jedno od glavnih obećanja konzervativnog premijera na parlamentarnim izborima 7. svibnja na kojima je odnio pobjedu.

Kraljica Elizabeta II. je izlažući u srijedu zakonodavni plan novoizabrane vlade u parlamentu najavila da će Velika Britanija do kraja 2017. provesti referendum o članstvu u EU-u.

Britanski premijer, sklon ostanku zemlje u reformiranom EU-u, želi ponajprije preispitati ulogu svoje zemlje u Uniji.

Napose želi uime suvereniteta vratiti britanskom parlamentu neke ovlasti i pooštriti uvjete za primanje socijalne pomoći za državljane EU-a.

Cameron će o svojim prijedlozima reforme razgovarati sa svih 27 europskih partnera prije summita predsjednika država i vlada koji će se 25. i 26. lipnja održati u Bruxellesu.

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 28.5.2015. u 10:03