Britanci zaprijetili Ekvadoru upadom u veleposlanstvo u Londonu ako ne izruče Assangea

Autor 16.8.2012. u 09:02

Britanci zaprijetili Ekvadoru upadom u veleposlanstvo u Londonu ako ne izruče Assangea

Velika Britanija u srijedu je izrazila “odlučnost” da izruči Juliana Assangea Švedskoj, gdje ga se tereti za silovanje, dok je Ekvador najavio da će u četvrtak objaviti svoju odluku o političkom azilu za osnivača WikiLeaksa.

Velika Britanija ima zakonsku obvezu izručiti Assangea Švedskoj kako bi se suočio s optužbama za seksualne prijestupe i mi ostajemo odlučni ispuniti tu obvezu”, rekao je glasnogovornik Foreign Officea. 

Julian Assange, 41-godišnji Australac, u Švedskoj je pod istragom za silovanje i seksualno napastovanje, a iako optužnica protiv njega još nije podignuta tužitelji vjeruju da imaju dovoljno dokaza da bi ga izveli pred sud, navodi Reuters. 

Od 19. lipnja Assange je našao utočište u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, kome je podnio zahtjev za političkim azilom kako bi izbjegao izručenje Švedskoj. Assange strahuje da bi ga Švedska mogla poslati u SAD, za čije vlasti vjeruje da ga žele kazniti zbog WikiLeaksova objavljivanja 250.000 povjerljivih američkih diplomatskih poruka 2010. godine, što je stvorilo velike neugodnosti Washingtonu. 

Velika Britanija u srijedu je upozorila Ekvador da bi mogla upasti u njegovo veleposlanstvo u Londonu ako Assange ne bude predan britanskim vlastima. U Quitu je ekvadorska vlada objavila da bi takav čin smatrala povredom svoga suvereniteta te “neprijateljskim i neprihvatljivim postupkom”. 

“Prema britanskom zakonu mi im možemo dati obavijest tjedan dana prije ulaska u prostorije i veleposlanstvo neće imati diplomatsku zaštitu”, rekao je glasnogovornik Foreign Officea. “No, ta odluka još nije donesena. Nećemo to učiniti preko noći. Hoćemo naglasiti da želimo diplomatski usuglašeno rješenje”, istakao je.

U Quito je vlada najavila da će svoju odluku o Assangeovu zahtjevu za azil objaviti u četvrtak u 7 sati ujutro (1200 GMT). 

“Želimo biti vrlo jasni, mi nismo britanska kolonija. Kolonijalna vremena su završena”, izjavio je ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino, u ljutitoj izjavi nakon sastanka s predsjednikom Rafaelom Correom. 

“Potez najavljen u službenom britanskom priopćenju, ako se dogodi, Ekvador će protumačiti kao neprijateljski i neprihvatljiv čin, kao i napad na naš suverenitet, što bi nas prisililo da odgovorimo na najsnažniji diplomatski način”, kazao je Patino. 

Ekvador, čija je vlada dio ljevičarski nastrojenog bloka zemalja Južne Amerike, pozvao je na održavanje sastanka ministara vanjskih poslova regije i Organizacije američkih država (OAS) kako bi dobio potporu u svom diplomatskom sporu s Velikom Britanijom. 

Čak i ako mu bude odobren azil, Assange ima malo izgleda da napusti ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu bez da bude uhićen.

(Hina)

Autor 16.8.2012. u 09:02

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija