Britanija izvela prve zračne udare u Siriji

tačno.net
Autor 3.12.2015. u 10:08

Britanija izvela prve zračne udare u Siriji

Napadi su počeli samo nekoliko sati nakon što je parlament odobrio premijeru Cameronu plan za napad na ISIL u Siriji.

Britanski bombarderi proveli su u četvrtak rano ujutro svoje prve zračne napade na Siriju samo nekoliko sati nakon što je parlament odobrio premijeru Davidu Cameronu plan za napad na skupinu Islamska država Irak i Levant (ISIL) u toj zemlji, potvrdilo je britansko Ministarstvo obrane.

Do napada je došlo samo nekoliko sati nakon što su britanski parlamentarni zastupnici glasali u korist zračnih napada u Siriji.

Taj Cameronov plan podržalo je, nakon 10-satne rasprave, 397 zastupnika, dok ih je 223 bilo protiv.

Četiri Tornado zrakoplova poletjelo je iz baze na Cipru u akciju nedugo nakon glasanja.

Glasnogovornik Ministarstva obrane kazao je da su se zrakoplovi vratili iz “prve ofenzivne operacije nad Sirijom i proveli napade”.

Dva od četiri Tornada vratili su se u bazu tri sata nakon što su krenuli u akciju. Očekuje se da će više detalja ministarstvo obrane objaviti kasnije tijekom dana.

Višemjesečno natezanje stranaka

Premijer Cameron zatražio je prethodno od parlamenta da odobri britanske zračne udare protiv ISIL-a u Siriji, nakon mjeseci natezanja oko toga hoće li dovoljno zastupnika oporbenih laburista poduprijeti tu akciju.

Po Cameronovom mišljenju, proširenje zračne kampanje pridonijet će većoj sigurnosti Velike Britanije, ali i slabljenju snaga ISIL-a odgovornih za nedavne napade u Parizu, Bejrutu i drugim mjestima.

Velika Britanija već sudjeluje u bombardiranju položaja ISIL-a u Iraku, a zastupnici su sada odlučili da će se London uključiti i u Siriji u zračne napade koalicije pod vodstvom SAD-a.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor 3.12.2015. u 10:08