Britanija uvodi nova pravila za useljenike

tačno.net
Autor 20.2.2014. u 09:27

Britanija uvodi nova pravila za useljenike

Britanija je objavila nova pravila za ograničavanje dostupnosti britanskog sistema socijalne pomoći građanima drugih zemalja Evropske unije.

Evropska komisija, koja je i ranije upozorila službeni London da su pravila Evropske unije o slobodi kretanja nepromjenjiva, objavila je kako će provjeriti jesu li ti prijedlozi u neskladu sa zakonodavstvom EU-a, prenosi Hina.

Britanski premijer David Cameron želi smanjiti broj imigranata, ne bi li smirio strahove Britanaca zbog “socijalnog turizma”, kako ga u Britaniji zovu.

Novo pravilo stupit će na snagu 1. marta, a kao uvjet postavlja minimalne prihode.

Određivanje prava

Taj prag odredit će ima li useljenik koji radi u Ujedinjenome Kraljevstvu pravo na širi raspon socijalnih povlastica, kakve se dobivaju ako je osoba klasificirana kao radnik, a ne kao tražitelj posla.

“Britanska je javnost s pravom zabrinuta i hoće da useljenici doprinose ovoj zemlji, a ne da dolaze privučeni socijalnim sistemom”, rekao je ministar rada i mirovinskog sistema Iain Duncan Smith.

Dužnosnici EU-a više puta su kritizirali Britaniju zbog sve strožih uvjeta koje postavlja pred useljenike.

To pogoršava ionako već nategnute odnose Londona i Brisela, jer Britanija hoće ponovno, nakon 40 godina, pregovarati i o uvjetima članstva u EU-u.

aljazeera.net

tačno.net
Autor 20.2.2014. u 09:27

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija