Britanija zaplijenila 13 milijardi dolara imovine ruskih oligarha

tačno.net
Autor 15.4.2022. u 08:54

Britanija zaplijenila 13 milijardi dolara imovine ruskih oligarha

foto: Yahoo

Na udaru britanskih sankcija našli su se Eugene Tenenbaum i David Davidovič, obojica bliski s ruskim milijarderom Romanom Abramovičem.

Vlasti Velike Britanije su novim sankcijama zaplijenile imovinu dvojice ruskih oligarha ukupne vrijednosti deset milijardi funti (13 milijardi dolara), što je najveće zamrzavanje privatne imovine u britanskoj historiji.

Na udaru britanskih sankcija našli su se ruski oligarsi Eugene Tenenbaum i David Davidovič i njihova imovina na tlu Velike Britanije je zamrznuta, prenosi Anadolija.

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss rekla je da oligarsi na ovaj način ne mogu svoju imovinu prenijeti u Rusiju, a što sprečava i njihovu podršku Kremlju.

“Pooštravamo zapregu ruske ratne mašine i ciljamo na krug ljudi najbližih Kremlju. Nastavit ćemo sa sankcijama sve dok [ruski predsjednik Vladimir] Putin ne bude poražen u Ukrajini“, poručila je Truss.

Davidoviu je također zabranjeno putovanje, a list Forbes je za njega rekao da je “ desna ruka mnogo nižeg profila [ruskog oligarha Romana] Abramovičeva mnogo nižeg profila“.

Pritisak na Putinov ratni stroj

I Tenenbaum se predstavljao jednim od Abramovičevih najbližih poslovnih saradnika i kao direktor u engleskom premijerligašu Chelseau.

Ranije ove sedmice je i Abramovič ostao bez pet milijardi funti imovine koju mu je zamrznula autonomna vlada britanskog otoka Jersey.

U saopćenju vlade navodi se da sankcije koje su Velika Britanija i njeni međunarodni partneri uveli imaju “duboke i štetne posljedice po Putinovu sposobnost da vodi rat u Ukrajini“.

“Analiza pokazuje da Rusija ide ka najdubljoj recesiji od raspada Sovjetskog saveza, sa 275 milijardi funti, odnosno 60 posto deviznih rezervi koje su trenutno zamrznute“, navodi se u saopćenju.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 15.4.2022. u 08:54